Allianz CEO verteld over verbannen Bitcoin.

Het jaar was 2009 en de wereld begon net te herstellen van de wereldwijde financiële crisis van 2008. De belangrijkste daders van de crisis waren de oude financiële instellingen. Mensen verloren vertrouwen in de banken en de banken gingen failliet. De wereld was in rep en roer.

Het was tijdens deze chaos dat Satoshi Nakamoto mogelijk de grootste uitvinding op de markt bracht sinds het internet: Bitcoin. De peer-to-peer-valuta is ontwikkeld om de macht van het volk over zijn valuta terug te geven. Bitcoin werd bestuurd door wiskunde en computerprogrammering. Voor het eerst had de regering niet het recht om de valutamarkt te dicteren.

Dit is niet goed gegaan met de banken, toezichthouders, hedgefondsen en andere instellingen die controle hadden over de markt. Dit is geen verrassing. Ze voelden zich bedreigd sinds Bitcoin de financiële sector infiltreerde. Regelgevers hebben Bitcoin ingeklemd, zoals het geval is bij de Indiase Reserve Bank. Banken hebben het een bubbel genoemd en hebben hun klanten het recht ontzegd om het te kopen, zoals het geval is bij Wells Fargo . En nu roept de chief executive van Europa’s grootste vermogensbeheerder op om Bitcoin te sluiten. Is er iemand van ons verrast?

Outlaw Bitcoin!

Tijdens een paneldiscussie in Londen deze week riep Andreas Utermann de toezichthouders op Bitcoin te verbieden. Utermann is de chief executive van Allianz Global Investors, de investeringsafdeling van de in München gevestigde financiële dienstverlener Allianz. Allianz is een verzekerings- en vermogensbeheerbedrijf, de grootste vastgoedverzekeraar ter wereld.

”Je zou het moeten verbieden. Ik ben persoonlijk verbaasd dat toezichthouders niet harder zijn gaan staan.”

Utermann ging verder met het aanvallen van cryptos, en verklaarde dat ze velen hebben misleid om hun spaargeld alleen te investeren om ze te verliezen. Volgens hem is er geen waarde in cryptos.

In tegenspraak met zijn collega

Terwijl Utermann vijandig staat tegenover cryptos, deelt niet iedereen bij Allianz zijn mening. Slechts twee weken geleden verklaarde de belangrijkste economische adviseur van het bedrijf dat hij van mening is dat cryptos hier moeten blijven. Tijdens de recente Consensusconferentie zei Mohamed El-Erian dat cryptos een bredere acceptatie zullen krijgen na de recente toetreding van institutionele beleggers.

”Ik denk dat cryptocurrencies zullen bestaan, ze zullen meer en meer verspreid worden, maar ze zullen deel uitmaken van een ecosysteem. Ze zullen niet dominant zijn, zoals sommige van de early adopters geloofden.”

El-Erian onthulde ook dat hij een Bitcoin-account had geopend, maar alleen om de efficiëntie van de valuta te testen. De huidige meltdown is normaal voor elke markt, voegde hij eraan toe. Hoewel hij aanvankelijk sceptisch stond tegenover Bitcoin, is hij sindsdien van gedachten veranderd en is hij van mening dat crypto in de nabije toekomst een grote rol zal spelen in de economie.

Je kunt Bitcoin niet verbieden

Bitcoin kan niet worden verboden.

Bitcoin neemt het morgen misschien niet over. Het maakt de euro of de Amerikaanse dollar zeker niet irrelevant. Het zal veel van de barrières wegnemen die de elites hebben aangelegd om mensen de toegang tot elementaire financiële diensten te ontzeggen.

In Afrika vormen transacties ongeveer 30 procent van het BBP van het continent. De regio heeft echter de hoogste overmakingskosten in de wereld, twee keer zo hoog als het tweede geplaatste Zuidoost-Azië. De uitdaging wordt nog verergerd door het feit dat een groot deel van de bevolking geen bankrekening heeft.

Mobiel geld is echter vrij efficiënt op het continent. In sommige landen is het zelfs efficiënter dan de westerse systemen zoals Venmo en Cash App. Neem Keniaanse M-Pesa bijvoorbeeld. Dit gevestigde mobiele geldsysteem zou het zeer gemakkelijk voor crypto’s kunnen maken om wortel te schieten. Het zou ook een enorme uitdaging voor de Afrikaanse bevolking kunnen oplossen.

Dus voor Utermann, nee, je kunt Bitcoin niet verbieden. Het is hier om te blijven en de levens van zijn gebruikers te transformeren.

 

 

Bron:  coincentral