Bitcoin blootgelegd: Telegram start financiële revolutie

Telegram is een chatapplicatie met meer dan 550 miljoen maandelijkse actieve gebruikers en deze week lanceerde het bedrijf de ingebouwde wallet. Binnen de wallet kunnen gebruikers elkaar kosteloos bitcoin (BTC) en de huismunt Toncoin toesturen. Daarnaast is het mogelijk om met een creditcard bitcoin of Toncoin aan te schaffen.

Op het eerste gezicht lijkt dit allemaal niet heel bijzonder, maar in mijn ogen is dit één van de manieren waarop bitcoin gaat schalen. De wallet van Telegram is volledig custodial, maar voor kleine bedragen maakt dat wat mij betreft niet zoveel uit. Je kunt het zien als je portemonnee voor dagelijkse betalingen. Stop er hoogstens 50 of 100 euro in en doe er je dagelijkse boodschappen mee of haal er een bak koffie van.

Sociale media als betaalnetwerken

Het grote voordeel dat social mediaplatforms als Telegram hebben ten opzichte van reguliere financiële instellingen is een enorm netwerk van gebruikers. Voor bedrijven als Telegram is het super eenvoudig om miljoenen mensen te onboarden en met elkaar te verbinden via hun betaalnetwerk. Als ze daarna ook nog het Lightning Netwerk implementeren, dan kan je straks in theorie iedereen betalen via de Telegram wallet. Het duurt waarschijnlijk niet lang voordat andere social media het voorbeeld van Telegram overnemen en ook op de bitcoin-standaard overgaan.

Het Twitter van Elon Musk is een goede kandidaat om in navolging van Telegram met een vergelijkbare optie te komen. Voor de bedrijven zou het in theorie een fluitje van een cent moeten zijn om de gebruikers van beide platformen aan elkaar te verbinden. Als je daarna ook WhatsApp en de andere populaire sociale media erbij pakt, dan heb je ineens een groot deel van de wereld dat elkaar kan betalen met bitcoin.

In mijn ogen zijn sociale media, vanwege de digitale aard van bitcoin, de ultieme banken of betaalplatformen van de toekomst. Dankzij het Bitcoin netwerk hebben ze nu naast de indrukwekkende gebruikersaantallen ook de beschikking over een wereldwijd betaalnetwerk. Dat lijkt het laatste puzzelstukje om deze enorme gebruikersaantallen naast sociaal ook financieel met elkaar te verbinden.

Bitcoin schaalt in lagen

Buitenstaanders hebben Bitcoin als betaalmiddel al lang en breed afgeschreven vanwege het feit dat de blockchain slechts 7 transacties per seconde kan verwerken. Dat is natuurlijk nooit genoeg om als wereldwijd betaalnetwerk te fungeren. Wat deze mensen verkeerd doen is Bitcoin als een soort PayPal 2.0 kwalificeren. Bitcoin is in de basis een betaalnetwerk dat via decentralisatie de absolute schaarste van 21 miljoen bitcoin beschermt.

We kunnen de transactiecapaciteit van de blockchain wel opschalen, maar dat gaat ten koste van decentralisatie. Grotere blokken kunnen meer transacties herbergen, maar dat betekent ook dat de blockchain sneller groeit en het lastiger wordt voor mensen om een node te draaien. Bitcoiners roepen dan ook al jaren dat het netwerk zal schalen in lagen.

Het Lightning Netwerk dat hierbij een steeds prominentere rol speelt is daar een goed voorbeeld van. Maar deze oplossing van Telegram is wederom een bewijs dat Bitcoin schaalt in lagen. Telegram fungeert in dit geval als een tweede laag op het Bitcoin netwerk waarin gebruikers elkaar direct bitcoin kunnen toesturen.

Dat is natuurlijk niet hoe Bitcoin bedoeld is, maar als het om kleine bedragen gaat maakt dat niet uit. Je spaargeld wil je bewaren op de veilige blockchain, maar je betaalportemonnee kan je prima aan bedrijven als Telegram toevertrouwen. Volgens mij zien we met de Telegram wallet de eerste tekenen van de financiële revolutie van bitcoin als betaalmiddel.

The post Analyse: Bitcoin blootgelegd: Telegram start financiële revolutie
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!