China weer een stapje dichter bij een Central Bank Digital Currency, juist door coronavirus

Het coronavirus heeft de wereld in zijn greep, en centrale banken wereldwijd nemen aggressieve maatregelen om een economische recessie te voorkomen. Ondertussen werkt de centrale bank van China nog steeds aan een eigen digitale valuta (Central Bank Digital Currency). Dat blijkt uit een nieuwsbericht van de Global Times, een Engelstalige staatskrant van China.

Verschillende patenten geregistreerd

Anonieme bronnen melden aan de Global Times dat Alipay vijf patenten heeft gepubliceerd die gerelateerd zijn aan de komende CBDC. De oudste is van 21 januari, de meest recente van 17 maart. De patenten gaan over verschillende onderwerpen, zoals de uitgifte, het vastleggen van transacties, het aanmaken van digitale wallets en het behandelen van illegale accounts.

Niet alleen Alipay werkt mee aan de digitale valuta van China, ook Tencent, Huawei en de China Merchants Bank helpen met de ontwikkeling. Volgens Cao Yan, directeur van de Digital Renaissance Foundation, is dat ook niet gek.

Deze bedrijven hebben namelijk veel ervaring met het verwerken van betalingen. Alipay van Alibaba en WeChat Pay van Tencent hebben gezamenlijk 1,7 miljard actieve gebruikers. Dat is meer dan het aantal inwoners van China. Beide apps hebben social media, e-commerce en betalingen met elkaar verweven in hun infrastructuur.

In tijden van crisis is een CBDC juist een kans

Cao gelooft dat een CBDC juist een kans kan zijn in deze tijden van crisis. De uitbraak van het coronavirus heeft ertoe geleidt dat centrale banken wereldwijd de rente hebben verlaagd. Volgens Cao kan de digitale valuta van China hierbij helpen:

‘Als China overweegt de rente te verlagen en een beleid te voeren op het gebied van commerciele leningen, zal een digitale valuta beter werken dan M0 (red.: geld dat wordt aangehouden door een centrale bank).’

De CBDC van China staat daarmee haaks op de principes van een decentrale valuta als bitcoin. De digitale munt van China zal naar alle waarschijnlijk worden gebruikt als instrument om het monetair beleid efficiënter uit te voeren.

Bij bitcoin daarentegen staan alle regels al vanaf het begin vast. Rentestanden staan los van bitcoin, en er kan niet plotseling meer munten worden bijgedrukt. Er is niemand die de baas is over bitcoin. Deze fundamenten zorgen ervoor dat iedereen weet waar hij aan toe is. Zelfs in deze gekke tijden verandert er niets aan deze beginselen.

The post China weer een stapje dichter bij een Central Bank Digital Currency, juist door coronavirus appeared first on BTC Direct | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat of Facebook pagina!

 

Deel dit bericht

Geef een reactie