Ethereum (ETH) 2.0 lanceert zonder problemen, de Genesis van de Beacon Chain is een feit!

Het heeft jaren geduurd, maar eindelijk is het dan zo ver: Ethereum 2.0 is live!

De lancering van de nieuwe blockchain, oftewel de Genesis van de Beacon Chain, vond plaats op 1 december om 13.00 Nederlandse tijd. Naar verluidt is de lancering zonder problemen verlopen.

Medeoprichter Vitalik Buterin hoopte stiekem dat het eerste block op de nieuwe blockchain ondertekend zou worden met een of ander diepgaand bericht, iets dergelijks als de maanlanding. Dat was niet het geval:

Het plan met Ethereum 2.0 is om het netwerk sneller en veiliger te maken. Deze verbeteringen zullen echter pas in een later stadium arriveren. Wel stapt het netwerk al over van een proof-of-work (PoW) naar een proof-of-stake (PoS) consensus protocol.

Hiermee introduceert het netwerk staking. Dat houdt in dat mensen voortaan hun ether vast kunnen zetten in een contract dat rente oplevert. Tevens worden transacties voortaan niet meer verwerkt door miners die een cryptografische sommen oplossen, maar door zogenaamde validators.

De lancering werd vorige week bevestigd, toen de drempel van 524 duizend ETH behaald werd. Dit bedrag moest zeven dagen voor lancering worden vastgezet in het ETH 2.0 depositocontract. Dat verliep in eerste instantie traag, maar enkele dagen voor de deadline kwam het in een versnelling terecht. Op het moment van schrijven zit alweer 884.545 ETH, ter waarde van zo’n $520 miljoen, vergrendeld.

De gehele Ethereum 2.0 update zal in meerdere fases verlopen. De volgende fase, sharding, zal de blockchain van Ethereum in 64 verschillende chains opsplitsen. Dit moet het huidige schalingsprobleem van het netwerk aanpakken. Ethereum zou dan wellicht 100.000 transacties per seconde aan kunnen, momenteel zijn dat maar 15. Het is vooralsnog onbekend wanner de volgende fase lanceert.

Eerste effecten al te zien op de koers?

De koers van ether steeg vanochtend kort boven de $630 uit, vlak voor de lancering. Vervolgens daalde de koers en staat op het moment van schrijven op ongeveer $590. Het is onduidelijk of deze koersbeweging ook daadwerkelijk met de lancering is verbonden. De koers van bitcoin (BTC) toonde vanochtend een dergelijke beweging. Bitcoin zette zelfs een nieuwe all-time high (ATH) neer rond deze tijd van ongeveer $19.850 voordat tegen te veel weerstand aanliep en ook begon te dalen.

The post Ethereum (ETH) 2.0 lanceert zonder problemen, de Genesis van de Beacon Chain is een feit! appeared first on Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!

Deel dit bericht