Nederland heeft een gevestigde traditie om voorop te lopen bij innovatie. En het volgt hetzelfde pad als het gaat om de ontwikkeling van Blockchain. Nederland staat in de top vijf van landen als het gaat om digitale economieën.

Amsterdam wordt uitgeroepen tot de beste tech startup-stad van Europa ,  Groningen is gastheer van de grootste Blockchain-hackathon ter wereld en Arnhem is de plek met hoge concentraties aan handelaren die Bitcoin-betalingen accepteren . Dit heeft de Nederlanders in staat gesteld te experimenteren met betalingen met behulp van cryptocurrencies, waarbij hun regulering nog steeds een ver concept is.

De Nederlandse Blockchain-actieagenda is de drijvende kracht achter de innovatieve toepassing van deze technologie in zowel producten als diensten. Onder het label ” Dutch Digital Delta ,” overheid, industrie, kennisinstellingen, zelfs Prins Constantijn van het koningshuis, met meer dan 20 organisaties in de financiële sector, energie en logistiek, zijn zij actief in dit initiatief.

Fintech

Een paar jaar geleden heeft de Centrale Bank van Nederland (DNB) haar eigen cryptocurrency DNBcoin gecreëerd, alleen voor interne circulatie, om beter te begrijpen hoe het werkt. Na onderzoek heeft DNB geconcludeerd dat Blockchain “van nature van toepassing kan zijn in fintech” voor de afwikkeling van complexe financiële transacties, grensoverschrijdende betalingen, effectentransacties en document- en identiteitsvalidatie. Ter terechtzitting heeft DNB-vertegenwoordiger aangegeven dat terwijl “DNBCoin nog steeds wordt overwogen, het ook een combinatie van op Blockchain gebaseerde grensoverschrijdende betalingsdiensten onderzoekt waarbij cryptos worden omgezet in fiat-valuta’s en prepaid crypto-debetkaarten.” DNB verklaarde “het ondersteunt de EU heeft haar anti-witwasrichtlijnen uitgebreid met digitaal geld,cryptocurrencies zijn niet wettig betaalmiddel, ze zullen niet worden verboden, omdat het blockchain-innovatie zou belemmeren . “

De vijf Nederlandse banken, die meer dan 90 procent van de Nederlandse retailbankmarkt beheren, verkennen de implementatie van Blockchain-technologie in hun activiteiten. ABN AMRO en de Rabobank traden toe tot het SWIFT-project voor wereldwijde betalingen . ING heeft in samenwerking met Calypso en het R3-consortium het testen van Blockchain-aangedreven handelsafhandelingsplatform voltooid. En NIBC heeft een innovatielab opgezet om de adoptie van technologische vooruitgang binnen de bank te stimuleren en strategische partnerschappen aan te gaan met innovatieve Blockchain-bedrijven.

Willem Vermeend, de eerste officiële “FinTech-ambassadeur van Nederland”, zei:

“Blockchain wordt een cruciaal onderdeel van de financiële sector, maar wat nodig is, is samenwerking. Er is veel creativiteit in Nederland. Het probleem is dat ik met 20 partijen heb gesproken die niet weten wat elkaar aan het doen is. “

De Nederlandse overheid onderzoekt hoe de Blockchain-technologie kan worden gebruikt om de dienstverlening aan burgers te verbeteren als katalysator voor democratie, transparantie en participatie. Tot dusverre zijn er meer dan 30 pilots afgerond met behulp van Blockchain-technologie op verschillende gebieden, zoals inkomstenbelasting, identiteit, logistiek, autonome voertuigen, schuldhulpverlening, enz.

ICO

Met 3.200 startup-techbedrijven die een scale-up fase in Nederland aangaan, biedt Initial Coin Offering (ICO) een nieuwe manier van fondsenwerving mogelijk gemaakt door digitale valuta’s en Blockchain-technologie . Momenteel reguleert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ICO’s niet.

“Op het gebied van innovatie en opkomende markten heeft Nederland altijd een vooruitstrevend standpunt ingenomen. ICO-initiatieven zijn geen uitzondering. Het Nederlandse landschap bestaat uit bottom-up initiatieven zoals bijeenkomsten en conferenties, Ethereum DEV NL, Skycoin Nederland en Bitcoin Wednesday, een bloeiend startup-ecosysteem met (pre-) ICO-fondsenwervende entiteiten, niet verrassend dat de adviseurs van enkele van de meest succesvolle ICO’s van het kaliber van Bancor, Kik en Monetha in Nederland wonen “, legt Emanuele Francioni uit, oprichter van Web3 Ventures.

Merel van Vroonhoven, voorzitter van de AFM, waarschuwde:

“Hoewel de AFM de mogelijkheden van Blockchain-technologie voor financiële diensten ziet, wijst het op de hoge risico’s van ICO’s in de huidige hype. Het hoge risico van oplichting en verlies van inname in combinatie met de hype rond ICO’s op dit moment is een gevaarlijke cocktail. “

Tijdens de laatste hoorzitting heeft de AFM erop aangedrongen dat ICO’s moeten worden gereguleerd op een internationaal niveau en op het niveau van de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA), omdat zij van nature grensoverschrijdend zijn.

Vorig jaar is Prins Constantijn toegetreden tot de High-Level Group of Innovators die de Europese Commissie (EC) adviseert . Op 1 februari 2018 kondigden het EU Blockchain Observatory en Forum aan dat “het samenwerkt met ConsenSys, een door Ethereum aangestuurde wereldwijde venture-productiestudio, ten behoeve van de interne markt van de Europese Unie (EU), en ervoor zorgt dat ze samenwerken over de grenzen heen. helpen bij het integreren en consolideren van visies, analyses en visies vanuit Nederland in een forum op EU-niveau “, aldus woordspreekster Nathalie Vandystadt van EC.

Individuele belastingheffing op cryptocurrency

Nederland is een opwindende plek voor investeringen in Blockchain en cryptocurrency. Beleggers worden aangespoord om rekening te houden met van toepassing zijnde grensoverschrijdende belastingwetten bij het vormen van crypto- of symbolische investeringsbeslissingen.

“De Finse Finale kondigde onlangs aan dat de Nederlandse versie cryptocurrencies en zoiets als” ruilartikelen “die als een kapitaalgoed van de belastingaangifte voor de inkomstenbelasting worden beschouwd, zal moeten verklaren voor zover iemand niet iemand is die actief handelt in cryptocurrencies. Als zodanig worden cryptocurrencies belast als inkomsten uit sparen en beleggen. Dit betekent dat u zijn waarde in euro’s op 1 januari van het jaar moet nemen en deze waarde moet aangeven. Een fictief rendement moet worden berekend over de reële marktwaarde van de spaartegoeden en investeringen van de belastingplichtige, verminderd met zijn verplichtingen, per 1 januari. Deze fictieve opbrengst wordt tegen toepasselijke tarieven belast tegen 30 procent “, aldus Martijn de Jong van het advocatenkantoor Amstone.

“Niet-ingezeten individuele belastingbetalers worden alleen belast op bepaalde Nederlandse spaargelden en investeringen. Als wordt verondersteld dat de betrokkenheid van de buitenlandse belastingplichtige groter is dan het passieve beheer van fondsen, zou Nederlandse belastingheffing in box one van toepassing kunnen zijn. Momenteel zijn er geen duidelijke richtlijnen over hoe cryptocurrencies worden belast, “voegde hij eraan toe.