Je hebt ongetwijfeld weleens gehoord over de gigantische Amerikaanse overheidsschuld. Inmiddels is de schuldenberg gegroeid tot het duizelingwekkende bedrag van 31,3 biljoen dollar. In theorie kan Amerika natuurlijk onbeperkt dollars printen, waardoor je zou denken dat dit geen probleem is. De realiteit is echter anders. In dit artikel leg ik haarfijn uit hoe de schuldenberg en met name de rentekosten die Amerika daarover moet betalen een groeiend probleem zijn.

De schulden in cijfers

Om te begrijpen waarom ook Amerika uiteindelijk niet om zijn schuldenberg heen kan, moeten we even kort de cijfers induiken. Op het moment van schrijven heeft de Verenigde Staten dus een schuld van 31,3 biljoen dollar. Vanwege structurele begrotingstekorten voegt Amerika op dit moment ongeveer 1 biljoen dollar per jaar aan die schuldenberg toe.

Over die schulden betaalt het land momenteel rond de 400 miljard dollar aan rentekosten.

Op dit moment profiteert de Verenigde Staten nog van de historisch lage rentes die we het afgelopen decennium zagen. Om die reden betalen ze procentueel gezien relatief weinig rente over de schulden.

Het probleem is dat die historisch lage rentes momenteel voor een torenhoge inflatie zorgen. Om die inflatie te bevechten verhoogde de Amerikaanse centrale bank dit jaar de rente in een recordtempo naar de huidige 4 procent en verwacht het de rente uiteindelijk naar 5 tot 7 procent te moeten verhogen.

Naarmate de tijd vordert levert dat problemen op voor de Amerikaanse overheid. Steeds meer oude schulden lopen af, die het land vervolgens moet herfinancieren tegen de huidige rente van 4 procent.

Stel dat Amerika straks een gemiddelde rente van 3 procent moet afdragen over de totale schuldenberg van 31,3 miljard dollar; dan betalen ze jaarlijks 939 miljard dollar aan rentekosten.

Ter vergelijking, op dit moment spendeert het land jaarlijks 800 miljard dollar aan het Amerikaanse leger. Daarmee zouden de rentekosten straks hoger worden dan de jaarlijkse kosten voor het complete leger. Langzaam maar zeker beginnen de rentekosten in de begroten van Amerika te snijden en dat is waar de pijn ontstaat.

De begroting onder de loep

Jaarlijks haalt de Verenigde Staten ongeveer 4,8 biljoen dollar aan inkomsten binnen, voornamelijk via belastingen. Dat is het budget waar de Amerikaanse overheid het mee moet doen.

Op dit moment geeft het van die 4,8 biljoen rond de 3,7 biljoen dollar uit aan medische zorg, sociale zekerheid en dergelijke. Daarnaast gaat er 800 miljard naar het Amerikaanse leger.

Onder de streep blijft er dan nog 300 miljard dollar over. Eerder stipte ik al aan dat het land momenteel jaarlijks 400 miljard dollar kwijt is aan zijn rentekosten. Uiteindelijk resulteert dat in een tekort van 100 miljard dollar.

Inkomsten 4,8 biljoen – 3,7 biljoen – 0,8 biljoen = 300 miljard – 400 miljard aan rentekosten = tekort van 100 miljard

De onderstaande grafiek van de US Congressional Budget Office (CBO) vat dit probleem goed samen. Wat je ziet is het totale jaarlijkse overheidstekort van de Verenigde Staten. Het paarse gedeelte zijn de reguliere uitgaven (o.a. gezondheidszorg en leger) en het blauwe gedeelte zijn de rentekosten.

Image

Het CBO voorspelt dat het totale overheidstekort richting 2051 oploopt tot ongeveer 12 procent van de begroting. Belangrijk detail is dat ze voor deze voorspelling uitgaan van een scenario waarin er geen sprake is van recessies, crises, oorlogen en andere ongein.

Dit gaat dus om een extreem optimistische voorspelling, waarbij de uitkomst alsnog dramatisch is voor de Verenigde Staten. Het heeft er alle schijn van dat de Verenigde Staten in een zogenaamde negatieve schuldspiraal zit.

De VS kampen met een structureel begrotingstekort -> dat zorgt voor meer schulden -> dat zorgt voor een slechtere schuld-inkomensverhouding -> om voor dat risico te compenseren wensen investeerders een hogere rente -> door die hogere rente stijgen de rentekosten en neemt het overheidstekort toe -> wat ervoor zorgt dat de VS meer schulden op zich moeten nemen…

Zo ontstaat een gevaarlijke vicieuze cirkel waar ik de Verenigde Staten niet meer uit zie komen. Het enige wat ze kunnen doen is de ellende zo lang mogelijk proberen uit te stellen. Dat kan alleen door steeds meer geld te printen en de schuldenberg verder op te blazen… de uiteindelijke consequentie is dan steeds meer en steeds hogere inflatie.

De vlucht naar harde assets

We kunnen er echter niet omheen dat de Amerikaanse dollar momenteel de wereldreservemunt is. Dat betekent dat het overgrote deel van de wereldwijde schulden en handel uitgedrukt is in dollars. Veel mensen moeten de rekeningen betalen in dollars en dat zorgt voor een ‘natuurlijke’ vraag naar dollars.

Dit jaar hebben we de spierballen van de Amerikaanse dollar reeds gezien. Alle andere fiatmunten moeten het afleggen tegen de dollar en ook risico-assets als bitcoin en aandelen hebben het zwaar.

Persoonlijk verwacht ik de komende 6 maanden – in combinatie met een recessie – nog één laatste vlucht naar dollars. Daarna MOET de Amerikaanse centrale bank echter de rente verlagen om de recessie te bevechten en om te voorkomen dat de rentekosten van de Verenigde Staten compleet de pan uitrijzen.

Om die reden wordt inflatie volgens mij het hoofdthema van de jaren 20 van deze eeuw. Vanwege deze dynamiek en de benaderde schuldpositie waar de Verenigde Staten zich momenteel in bevindt, kies ik ervoor om mijn portfolio zoveel mogelijk te beschermen met assets die de overheid niet kan bijdrukken.

Zodra de Federal Reserve de rente gedwongen moet verlagen, verwacht ik dat de vlucht naar Amerikaanse dollars omslaat in een vlucht naar harde assets. In theorie is dat het ultieme scenario voor financiële assets met de natuurlijke schaarste van bitcoin en fysiek goud. Beiden vormen dan ook een belangrijk onderdeel van mijn portfolio.

Vind jij het gaaf om dit soort macro-economische en geopolitiek analyse te lezen? Dan heb ik goed nieuws voor je. Iedere week produceer ik een gratis nieuwsbrief over dit soort onderwerpen.

Ik sluit de nieuwsbrief traditiegetrouw af met een overzicht van mijn meest recente investeringen in aandelen, grondstoffen, bitcoin en fysiek goud. Zo blijft het ook een beetje transparant.

Je kunt me vinden op ThomDerks.substack.com, zie ik je daar?

The post Analyse: Veroorzaakt de Amerikaanse schuldenberg een nieuwe bullrun voor bitcoin?
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!