Vrijwel elke crypto investeerder maakt er vroeg of laat wel eens gebruik van: stablecoins. Deze cryptocurrencies hebben een waarde die gekoppeld is aan een achterliggende activa. Stablecoins zijn, zoals hun naam al doet vermoeden, ontworpen om de volatiliteit van crypto tegen te gaan en crypto handelaren een handige manier te bieden om hun fiatwaarde te behouden zonder uit te moeten cashen, en om gebruikers in staat te stellen alledaagse goederen en diensten met crypto te betalen.

Welke soorten stablecoins zijn er

Op dit moment bestaan er een groot aantal verschillende stablecoins die in veel gevallen ook totaal anders werken. Wel maken ze allemaal gebruik van een blockchain waardoor gebruikers ze kunnen kopen en verkopen zoals elke andere cryptocurrency.

Over het algemeen zijn er vier verschillende types stablecoins. Dit zijn fiat-backed stablecoins, crypto-backed stablecoins, commodity-backed stablecoins en algorithmische stablecoins. Een voorbeeld van laatstgenoemde is het Nederlandse Ducata

Verreweg de meest voorkomende soort is de fiat-backed stablecoin. Dergelijke stablecoins worden 1-op-1 gedekt door fiatvaluta. Voor het populaire USD Coin (USDC) dat wordt uitgegeven door Circle zijn dat dollars. Tether (USDT), de grootste stablecoin ter wereld, claimt ook volledig fiat-backed te zijn, maar er gaan geruchten dat dit in de praktijk helemaal niet zo zou zijn.

Sommige stablecoins, zoals DAI, hebben geen fiatvaluta als reserve, maar andere cryptocurrencies zoals ethereum (ETH). De waarde van de stablecoin wordt op deze manier dus gekoppeld en stabiel gehouden door de waarde van een andere cryptocurrency.

Commodity-backed stablecoins houden geen reserve aan van fiatvaluta of andere cryptocurrencies, maar worden door grondstoffen gedekt. In veel gevallen zijn dit edelmetalen zoals goud of zilver. Een voorbeeld van een dergelijke stablecoin is Tether gold (XAUT), dat uiteraard door goud wordt gedekt.

Algoritmische stablecoins wordt niet gedekt door “echte” reserves, maar gebruiken algoritmes om het aanbod te moduleren op basis van de marktvraag. Kortom, deze algoritmen verbranden automatisch munten of slaan nieuwe munten op basis van de fluctuerende vraag naar de stablecoin op een bepaald moment. Wellicht het bekendste voorbeeld van een algoritmische stablecoin was het beruchte Terra (LUNA). Dit voorbeeld toont tevens wat er kan gebeuren als het algoritme niet naar behoren functioneert.

Waarom gebruik je stablecoins?

Stablecoins zijn gecreëerd om een aantal grote problemen, die eigenlijk inherent bestaan, bij het versturen van geld op te lossen.

Gebruikers van stablecoins hebben zo geen meerdere internationale bankrekeningen nodig om crypto naar hun vrienden in andere landen te sturen; ze hebben slechts één cryptowallet nodig. Grensoverschrijdende betalingen worden zo een fluitje van een cent.

Daarnaast maken stablecoins echte peer-to-peer digitale overdrachten tussen personen mogelijk zonder dat er een tussenpersoon, zoals een bank, nodig is om transacties te doen. Dit zorgt voor lagere kosten en snellere verwerkingstijden.

De belangrijkste reden waarom stablecoins zo belangrijk zijn binnen de wereld van cryptocurrencies hebben echter alles te maken met de hoge volatiliteit die de crypto markt kenmerkt. Binnen een paar maanden tijd kan de koers van bitcoin (BTC) bijvoorbeeld meer dan gehalveerd zijn. Dat is uiterst onwenselijk als je met bitcoin zou willen betalen. Stablecoins bieden daarom een uitstekend alternatief voor deze volatiliteit.

Deze zaken samen zorgen er feitelijk voor dat het gebruik van stablecoins de transactiekosten drukt, de snelheid waarmee deze transactiekosten gedaan worden inkort, dat de privacy van de gebruiker veel beter gewaarborgd blijft dan wanneer er een bank aan te pas moet komen en dat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken dat hun stablecoins plotseling sterk in waarde dalen.

Door deze grote voordelen is het dan ook erg waarschijnlijk dat het gebruik van stablecoins de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Binnenkort start de private sale van de algoritmische stablecoin Ducata (DUCA). Meld je hier aan om meer te weten te komen over dit Nederlandse project, en om mee te kunnen doen aan de private sale.

The post Analyse: 3 redenen waarom stablecoins zo belangrijk zijn
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!