Vorig jaar begonnen centrale banken wereldwijd met het in rap tempo verhogen van de rentes, zo ook de Europese Centrale Bank (ECB). Maar we zijn inmiddels ruim een jaar verder sinds de centrale bank hiermee begon, en nog steeds is de inflatie hoog. ABN AMRO denkt dat de ECB niet in staat is om de inflatie weer terug te brengen naar 2%.

Inflatie met horten en stoten omlaag

Dat verklaarde ABN AMRO aan Bank.nl, volgens een met Crypto Insiders gedeeld persbericht. De ECB besloot in mei om de rentes opnieuw te verhogen, alhoewel het die maand ging om een verhoging van slechts 0,25%. Renteverhogingen hebben een remmend effect op de economie en daarmee in theorie op de inflatie, omdat het minder aantrekkelijk wordt om geld te lenen.

Ondertussen is de Nederlandse inflatie in april gestegen tot 5,2%, ten opzichte van 4,4% in maart. Volgens een schatting is de inflatie in mei zelfs gestegen tot 6,1%. Dat suggereert dat de hogere rentes op dit moment niet erg goed de inflatie weten te temmen.

ABN-AMRO-econoom Jan-Paul van de Kerke ziet het wat somber in. “De weg die de inflatie naar boven heeft afgelegd zag je met horten en stoten tot stand komen. Wij verwachten dat dit ook geldt voor de daling,” verklaarde hij. Over het doel van de ECB om de inflatie terug te krijgen naar 2% is de bank wat minder zeker. Dit zou vóór 2024 in ieder geval niet lukken.

Bank.nl merkt op dat mensen al jaren hebben kunnen lenen tegen een rente van praktisch 0%. Zij zijn simpelweg niet gewend dat de rentes weer zo hoog liggen als nu. Op de huizenmarkt zouden de renteverhogingen wél een duidelijk effect hebben, deze koelt namelijk al langzaam af. In theorie is dat gunstig voor mensen die een huis willen zoeken, maar de hoge rentes maken het ook lastiger om een betaalbare hypotheek te vinden.

Inflatie lastig voor ECB

Veel mensen keken in 2022 voornamelijk naar de Federal Reserve, de centrale bank van de VS. De ‘Fed’ heeft namelijk veel meer ruimte gehad om de rentes te verhogen dan de ECB. Europa heeft namelijk een veel grotere overheidsschuld, waardoor het minder goed in staat is om de rentes te verhogen.

Door de hoge rentes dalen deze obligaties weliswaar in waarde, maar het wordt ook een stuk lastiger om de schuld te herfinancieren. Dat is op dit moment het probleem voor de VS, maar de EU heeft dit probleem al sinds de rentes zijn gestegen.

Voor crypto kan dit twee dingen betekenen. Allereerst zou het kunnen betekenen dat de hoge inflatie voor nóg hogere rentes zullen zorgen. Als verschillende activa dan dalen, dan kan het zijn dat cryptocurrencies net zo hard mee dalen. Het kan ook betekenen dat de rentes inmiddels zó hoog liggen dat ze niet verder verhoogd kunnen worden, in verband met de overheidsschuld. Dat zou gunstig kunnen zijn voor de crypto-markt.

The post Analyse: ABN AMRO: Centrale bank EU krijgt inflatie in 2023 niet terug naar 2%
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!