Dit is Afrika…´Uganda Museum Collaborates With Software Development Firm to Create NFTs for Display on Binance Marketplace´. Het grootste museum van het zwarte, donkere, (vergeten? nee hoor) continent werkt samen met een software-ontwikkelaar om NFT´s te creëren. Non-fungible tokens zijn unieke tokens (een soort van digitale eigendomsbewijzen), die dus nooit meer gereproduceerd kunnen worden…. NFT´s dus, om de eveneens unieke artefacten digitaal te representeren en te koop te zetten op de marktplaats voor NFT´s van Binance, ´s werelds grootste digitale platform. Behoorlijk indrukwekkend, deze geavanceerde technologie en dan nog in het Afrikaanse Oeganda, vindt u niet? Dit is zo´n 40 jaar na Idi Amin, president – dictator – van 1971 tot 1979. Bijgenaamd ´de slachter van Afrika´… (Eind jaren tachtig verhuisde hij naar Saoedi-Arabië, waar hij asiel vond en met zijn vier vrouwen van een Saoedisch staatspensioen leefde, tot aan zijn dood in 2013.)

…maar dit helaas ook: ´VN: Hongersnood dreigt voor 350.000 mensen in Ethiopische regio Tigray.´ ´Meerdere VN-organisaties hebben donderdag alarm geslagen over de voedseltekorten in de Ethiopische regio Tigray. Ruim 350.000 mensen worden volgens hen acuut bedreigd door hongersnood. Zo’n twee miljoen anderen dreigen in dezelfde situatie te belanden.´ Het zijn bijna buurlanden, en ik vond deze tegenstelling wel zeer frappant. Alles en het tegengestelde vind je in Afrika. Dit is Ethiopië eveneens (afgerond) 40 jaar na een dictator te hebben afgezet. Het land werd geregeerd door keizer-allenheerser Haile Selassie, van 1930 tot 1936 en van 1941 tot 1974…

Nog zoiets, de woonsituatie. Zo woont bijvoorbeeld een van de rijkste vrouwen van het continent; een van de vele huizen die de Nigeriaanse Mrs. Folorunsho Alakija bezit, te Ikoyi, Lagos State. Nigeria is het rijkste land van Afrika, dankzij een overvloed aan petroleum. Het land kent een woelige geschiedenis met afwisselend militaire staatsgrepen en het uitroepen van een republiek. Ongeveer 40 jaar geleden kwam dan de vierde en huidige republiek tot stand. 

Helaas weer, zeer velen moeten het hiermee doen, in Zuid-Afrika bijvoorbeeld: ´A glimpse inside Johannesburg’s Diepsloot slum´… De erfenis van wijlen president Nelson Mandela (1918 – 2013; respect! respect!) is gestolen, opgesoupeerd, uitgezogen voor en door een kleine minderheid. De kruimels, als die er al resten, zijn voor de man en vrouw in de …eeuh…´straat´. 40 Jaar geleden zat Mandela nog in de gevangenis en heerste nog het apartheidregime. De term, het begrip ´apartheid´ is/was zo uniek dat er geen Engelse vertaling voor bestaat. M.a.w. Engelstaligen gebruiken (gebruikten) precies die woord. 

Er is economische groei, al is die heel ongelijk verdeeld. De grondstoffen in de bodem in tal van landen is waar de echte rijkdom zit. En er is ook de nalatenschap van het verleden: ´Though Africa is rich in resources, the continent and its people have been exploited for decades. Yes, several countries of Africa are among the poorest in the world and a large section of the population lives below the poverty line. Another reason is because the economic growth on the continent has not been inclusive, with only about a third of African countries having achieved inclusive growth. The inequality in income will deter the distribution of wealth among the African people.´ 

Dus, toch blij dat ons wiegje in Nederland stond…?

Maxime Le Forestier: ´Etre né quelque part´

 

The post Analyse: Afrika op twee snelheden/40 jaar terug in de tijd
appeared first on Biflatie.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!