Centrale banken hebben de afgelopen tijd behoorlijk wat kritiek over zich heen gekregen, omdat zij schijnbaar eindeloos fiatvaluta bleven printen. Dit heeft uiteraard ondertussen voor grote problemen, zoals torenhoge inflatie, geleid en mensen zijn het vertrouwen in het traditionele financiële stelsel enigszins kwijtgeraakt.

De wereld heeft hard geld nodig

Checkmate is een on-chain analist die werkzaam is voor Glassnode en regelmatig interessante informatie over de Bitcoin blockchain deelt. Ditmaal gaat hij in op de kern van het probleem dat in potentie door bitcoin opgelost wordt: fiatgeld. “De wereld heeft hard geld nodig en fiatgeld is de kern van het probleem”, aldus Checkmate.

Volgens de analist zijn er slechts twee mogelijk kandidaten om dat probleem op te lossen: goud en bitcoin. De afgelopen (ongeveer) 100 jaar hebben echter bewezen dat goud niet de capaciteiten heeft om overheden de baas te blijven als de situatie nijpend wordt.

In de jaren 30 van de vorige eeuw vaardigde de toenmalig president van de Verenigde Staten een uitvoerend bevel uit, waarin het privaat-bezit van goud werd verboden. Vanaf dat moment was iedereen in feite verplicht om zijn goud tegen een vaste koers aan de overheid te verkopen.

Later in 1971 is de Verenigde Staten definitief van de goudstandaard afgestapt. Een ander nadeel van goud is dat het lastig is om precies te weten hoeveel er in omloop is. Om die reden is het in theorie mogelijk om op papier een stuk meer goud te verkopen dan er in werkelijkheid is, eigenlijk wat FTX ook met bitcoin heeft gedaan de afgelopen jaren.

Bitcoin als oplossing

Als we het bericht van Checkmate analyseren, dan komt daarin duidelijk naar voren dat hij bitcoin (BTC) als de enige realistische oplossing voor het probleem ziet. “Slechts één van de twee heeft de capaciteit om te teleporteren over het internet, energienetten te versterken, een betaalnetwerk te faciliteren en de emissie van methaangas te verminderen. Dan heb ik het niet over goud”, aldus Checmate.

Hier zet Checkmate heel kort en bondig de krachtige capaciteiten van bitcoin op een rijtje. Het enige wat hij wellicht vergeet, wat ook een belangrijke kwaliteit is die goud niet bezit, is de transparantie van de blockchain.

Op ieder moment kan iedere gebruiker voor zichzelf verifiëren hoeveel bitcoin er momenteel in omloop zijn. Alles is compleet duidelijk. Althans, als je ervoor kiest om je bitcoin in een eigen wallet te bewaren en een node te draaien. Het FTX-schandaal heeft maar weer eens laten zien hoe belangrijk dat is.

The post Analyse: Analist: “Fiatgeld is de kern van het probleem”
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!