Mehmet Fırat, een onderzoeker aan de Anadolu Universiteit in Turkije, heeft onlangs onderzoek gepubliceerd waarin hij een multi-tech oplossing schetst voor de problemen die het traditionele onderwijssysteem uitdagen, genaamd het “Slimme Open Onderwijs Ecosysteem” (SOEE).

Het onderzoek combineert blockchain, gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO), non-fungible token (NFT), multimodale leerverbetering (MMLA) en kunstmatige intelligentie (AI) technologieën om een op zichzelf staand onderwijsecosysteem te vormen.

Volgens een onderzoeksartikel dat is geschreven door Firat en gepubliceerd op 25 juli, “kunnen rechtvaardigheid, gelijke kansen en toegankelijkheidskwesties worden beschouwd als een van de belangrijkste handicaps van het onderwijs in de wereld van vandaag.”

Firat stelt voor om een “open onderwijssysteem” op blockchain te laten draaien dat gebruikmaakt van generatieve AI-systemen zoals ChatGPT of vergelijkbaar om te communiceren met studenten en leerervaringen te personaliseren. Lessen, leermiddelen en referenties zouden worden gemaakt als NFT’s, en het hele proces zou worden bestuurd door een DAO.

Volgens Firat is het uiteindelijke doel van open onderwijs niet alleen om leren te democratiseren en onderwijs toegankelijk te maken, maar ook om gepersonaliseerde leerervaringen voor iedereen te bieden. Volgens het onderzoeksartikel:

“Zelfs als de systemen die we hebben gezien [als] voorbeelden van open universiteiten en andere structuren deze filosofie en aanpak ondersteunen, zijn ze ver verwijderd van dit gemeenschappelijke doel omdat ze nog niet in staat zijn geweest om kunstmatige intelligentie, blockchain en big data te integreren.”

Hoewel het onderzoek van Firat niet het eerste streven is om open onderwijs op blockchain te verkennen, behoort het tot de meest ambitieuze. Volgens het artikel kunnen “de convergentie van deze technologieën […] de weg effenen voor singulariteit in het onderwijs,” en Firat voegt eraan toe dat “dit de eerste sociale organisatie van de mensheid zou kunnen zijn die singulariteit bereikt.”

In technologische zin is singulariteit een paradigma waarin technologie het vermogen van zijn makers overschrijdt om de evolutie ervan te beheersen. Een educatieve singulariteit op basis van technologische convergentie zou theoretisch het punt zijn waarop levenslang gratis onderwijs universeel wordt.

“Voor dit verre doel zullen er 12 belangrijke voordelen van het SOEE zijn.”

Deze voordelen omvatten: toegankelijkheid, personalisatie, onderwijskwaliteit, veiligheid en transparantie, democratisch bestuur, intellectueel eigendom en waarde van inhoud, wereldwijde samenwerking en integratie, gelijkheid en gelijke kansen, herbruikbaarheid van educatieve middelen, behoud en bevordering van culturele en taalkundige diversiteit, innovatie en experimenteel leren in het onderwijs, en ondersteuning voor studentensucces en loopbaanplanning.

Volgens Firat verdienen de potentiële voordelen van SOEE verder onderzoek door belanghebbenden in het onderwijs en beleidsmakers.

Het bericht Baanbrekend open onderwijssysteem (SOEE) op blockchain kan voor singulariteit zorgen verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!