België wil de ontwikkeling van een zogenaamd ‘blockchain infrastructuur’ voor heel Europa versnellen. Dit speciale digitale systeem is bedoeld om officiële documenten, zoals rijbewijzen, op een gedecentraliseerde en veilige manier op te slaan.

Blockchain is de onderliggende technologie voor cryptovaluta. De Belgische regering is van plan om dit voorstel aan te kaarten tijdens zijn voorzitterschap in de Raad van de Europese Unie aan het begin van 2024.

België pleit voor Europees blockchain-netwerk

België wil met dit voorstel de opslag van officiële documenten op een gezamenlijke Europese blockchain vereenvoudigen.

De openbare infrastructuur moet een allesomvattend blockchain-netwerk worden voor documenten als rijbewijzen uit Europese landen. Mathieu Michel, de Belgische staatssecretaris voor Digitalisering, vertelt aan ScienceBusiness dat het netwerk door de overheid wordt beheerd:

“Veel landen werken aan toepassingen gebaseerd op de blockchain; het zou een goed idee zijn om ze op een gemeenschappelijke infrastructuur te bouwen. Maar het moet op een blockchain zijn die door de overheid wordt beheerd.”

Herstart van het Europese blockchain project EBSI.

Michel benadrukt dat er een plan klaar ligt voor de herstart van het Europese Blockchain Services Infrastructure (EBSI). Dit project, onlangs omgedoopt tot de naam Europeum, werd in 2018 opgericht door de Europese Commissie en het Europese Blockchain Partnership.

Volgens de Belgische staatssecretaris zal de herstart van dit project ook de infrastructuur van de digitale euro kunnen ondersteunen. Het EBSI-project is opgezet om de samenwerking tussen EU-lidstaten te bevorderen voor het bouwen van een veilige en gedeelde blockchain. Deze blockchain is vooral bedoeld voor publieke administratieve taken.

Het voorstel kent nog drie andere initiatieven. Er wordt prioriteit gegeven aan de maatregelen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Ook wil België met dit voorstel de vaardigheden aankaarten die nodig zijn voor de digitalisering van de economie.

Een laatste initiatief is de online anonimiteit. Al deze initiatieven zijn bedoeld om de digitale soevereiniteit in Europa te stimuleren.

“Wat betreft veiligheid, transparantie en privacy kan de blockchain de controle over de gegevens die aan de burger toebehoren, teruggeven,” aldus Michel.

Landen als Italië, Kroatië, Polen, Portugal, Slovenië, Luxemburg en Roemenië heb zich al aangemeld voor het Europeum project. Het hoofdkantoor van dit project zal zich vestigen in België.

IOTA crypto betrokken bij EBSI-project

In 2021 behaalde de IOTA (miota) Foundation, een belangrijke mijlpaal. De non-profit organisatie mocht samen met 6 andere blockchain platformen een bijdrage leveren aan het EBSI-project. Of de IOTA Foundation opnieuw betrokken wordt bij de herstart van het project is nog onbekend.

Het bericht België gaat crypto technologie inzetten voor Europees documentensysteem verscheen eerst op Crypto Insiders.

The post Analyse: België gaat crypto technologie inzetten voor Europees documentensysteem
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!