In 2022 zijn verschillende bekende crypto exchanges failliet gegaan. De stijgende prijzen hebben een hoop wantrouwen doen wegnemen, maar dat blijkt niet genoeg voor ieder crypto-bedrijf. Het Belgische Bit4You heeft bekend gemaakt dat het faillissement heeft aangevraagd.

Grote Belgische crypto exchange failliet

In een persbericht maakte het bedrijf bekend dat CoinLoan, één van zijn belangrijkste serviceproviders, niet langer op mag treden als custodian. De rechter heeft besloten dat het bedrijf opgedoekt moet worden omdat het niet de juiste vergunningen heeft. Helaas was Bit4You één van de grootste en oudste exchanges in België. Het had ongeveer 40.000 klanten.

Bit4You had bij dit bedrijf uit Estland een groot deel van de tegoeden van klanten ondergebracht omdat het zelf nog niet de benodigde status als Virtual Asset Service Provider (VASP) had. Van sommige activa ligt een groot deel bij CoinLoan, zoals van bitcoin (81,45%), XRP (85,66%) en ether (67,32%).

Het Belgische handelsplatform is inmiddels de juridische procedure gestart om de bedragen terug te krijgen. Ook zouden er geen aanwijzingen zijn dat de coins niet teruggevorderd kunnen worden, wat aangeeft dat de schade mogelijk nog beperkt is. Of er factoren zijn waardoor CoinLoan er zelf financieel minder goed voorstaat is dus ook nog niet duidelijk.

Bit4You heeft inmiddels zijn eigen aanvraag voor de VASP-status ingetrokken. Helaas is er nog een hoop onduidelijk. Zo is het niet bekend hoeveel het bedrijf in totaal beheert en hoe groot het deel van de tegoeden dat niet door CoinLoan wordt beheerd is. Op 24 april kondigde de crypto-dienstverlener wel aan dat naar schatting bij CoinLoan 6,5 miljoen euro lag. Bit4You was het grootste crypto-handelsplatform dat zijn hoofdkantoor in België had.

Crypto exchanges niet gedekt door verzekering

HLN heeft een tweetal klanten van het platform geïnterviewd. Zij waren zich er überhaupt niet van bewust dat het platform coins in Estland had liggen. Ondanks dat crypto-bedrijven tegenwoordig van flink formaat zijn worden tegoeden niet vergoed door depositogarantiestelsels.

Vorig jaar claimden sommige ‘crypto-banken’ dat klanten wel recht hadden op deze dekking, zoals het failliet gegane Voyager. Dit bleek echter niet het geval, crypto-bedrijven zijn namelijk geen traditionele banken. Uitsluitend Signature Bank en Silicon Valley Bank (SVB) hadden hier recht op, ondanks dat zij wel blootstelling hadden aan crypto. Echter kwam dat doordat zij iets minder risico namen en dus als een reguliere bank werden gezien.

The post Analyse: Belgische crypto exchange Bit4You failliet, duizenden klanten de dupe
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!