Vorige week is Binance aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Het zou naast het verkopen van tientallen cryptocurrencies als ongeregistreerde effecten ook fraude hebben gepleegd. Hierdoor is de liquiditeit op Binance enorm gekelderd, zo blijkt uit onderzoek van blockchain-analysebedrijf Kaiko.

Market makers weg van Binance

Op Twitter schrijft het bedrijf dat de market depth (marktdiepte in het Nederlands) sinds 5 juni met 78% is gekrompen. De marktdiepte is het bedrag dat exchanges op doorlopende basis kunnen verwerken zonder dat dit de markt te veel beweegt. Dit bedrag kun je simpelweg berekenen door alle openstaande koop- en verkooporders van elk gegeven moment bij elkaar op te tellen, en het vormt een belangrijk onderdeel van liquiditeit.

Belangrijk voor een gezonde marktdiepte is de aanwezigheid van market makers. Deze partijen verwerken de orders van klanten en kopen dus de activa die anderen verkopen, en andersom. Dit kunnen ook externe partijen zijn, zoals het geval was op Binance.

Maar toen de SEC Binance aanklaagde zijn deze market makers in rap tempo vertrokken. Dat kun je zien in de enorme krimp van de marktdiepte. Je kunt op Binance nog steeds gewoon handelen, maar het wordt wel minder gemakkelijk om (zeer) grote bedragen te kopen en te verkopen.

Na de crash die op 5 juni begon herstelde de marktdiepte rond 8 juni enigszins, maar vlak daarna daalde de waarde opnieuw toen dollar-stortingen werden stopgezet.

Gebrek aan crypto liquiditeit groot probleem

De gebrekkige liquiditeit en daarmee de marktdiepte is al langer een probleem in de crypto-markt. Begin deze maand werd bekend dat de liquiditeit sinds oktober van 2020 al niet meer zo laag is geweest als nu. Genoeg liquiditeit bevordert handelen, wat goed is voor de adoptie van crypto.

Ook aan Tethers stablecoin USDT is dit te zien. Deze token wordt veel gebruikt op exchanges in handelsparen, daarom vormt het een belangrijke indicator voor de liquiditeit in de markt. Het handelsvolume is net als de marktdiepte een belangrijk onderdeel van liquiditeit. Ondanks dat USDT onlangs een record in marktwaarde heeft bereikt is het handelsvolume al sinds 2019 niet meer zo laag geweest.

The post Analyse: Binance voelt pijn: Handelaren vertrekken massaal na aanklacht
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!