De term “cryptocurrencies” is een afkorting van “cryptografische valuta”. Het verwijst naar een nieuwe soort digitaal geld. Bitcoin was ’s werelds eerste cryptocurrency. Vandaag zijn er meer dan 1500+ cryptocurrencies, waaronder bekende tokens als Ethereum en Cardano. Maar waarom zijn cryptocurrencies waardevol?

Waarom cryptocurrencies waardevol zijn

Cryptocurrencies lijken op gewone munteenheden. Ze kunnen gebruikt worden als ruilmiddel of als opslagplaats van waarde. Je kunt producten en diensten kopen met cryptocurrencies. Of je kunt je vermogen opslaan in cryptocurrencies.

Waarom was het nodig een geheel nieuwe golf van munteenheden te lanceren? Wat is de waarde achter cryptocurrencies? De waarde ligt in drie kernprincipes: Decentralisatie, Vast aanbod, en Overdraagbaarheid.

Decentralisatie

Traditionele munteenheden zoals de Amerikaanse dollar worden gecontroleerd door instellingen als het US Federal Reserve System. Andere landen hebben hun eigen centrale banken, zoals de Bank of Canada of de Bank of England. Deze instellingen stellen regeringen en banken in staat de aanvoer van valuta te controleren. Ze kunnen eenheden van deze valuta “drukken” wanneer ze maar willen.

Wanneer een regering geld drukt, heet dat geld een fiatmunt. “Fiat” betekent eenvoudig “per decreet”. Een stuk papier heeft alleen waarde “per decreet” als de regering van de VS er haar stempel op zet en het een biljet van $100 noemt, bijvoorbeeld.

Cryptocurrencies werken anders. Cryptocurrencies worden door niemand gecontroleerd. Ze worden niet gecontroleerd door een bepaalde persoon, en ook niet door een regering of bank. Cryptocurrencies zoals Bitcoin zijn “gedecentraliseerd” omdat de controle verspreid is over het hele netwerk van Bitcoin gebruikers.

Vast aanbod

Cryptocurrencies werken ook anders omdat hun aanbod afgetopt is. Er kunnen bijvoorbeeld nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins bestaan. Ondertussen hebben traditionele fiat valuta’s zoals de USD geen vaste voorraad: de regering kan meer US Dollars drukken wanneer ze maar wil.

Daarom hebben we inflatie. De totale hoeveelheid USD biljetten in omloop neemt elk jaar toe, wat betekent dat de waarde van elk in omloop zijnde USD biljet geleidelijk afneemt. Bitcoin en andere cryptocurrencies hebben een vast aanbod dat leidt tot deflatie in plaats van inflatie, daarom is de waarde van Bitcoin in de loop van de tijd gestaag toegenomen.

Overdraagbaarheid

Het andere unieke aan cryptocurrencies is hun overdraagbaarheid. Cryptocurrencies kunnen gemakkelijk overal ter wereld overgebracht worden zonder dat je op een derde partij, zoals een bank, hoeft te vertrouwen. Je kunt overal ter wereld Bitcoin versturen zonder dat je je identiteit hoeft te verifiëren of persoonlijke informatie aan een transactie hoeft te koppelen.

De meeste cryptocurrencies hebben ook verhoudingsgewijs lage kosten. Het kan bijvoorbeeld $50 kosten om $200 over te maken met Western Union, maar slechts $0,05 om $2 miljoen in Bitcoin over te maken. Dit is een enorm voordeel voor iedereen in de wereld, of je nu een miljonair bent die veilig en goedkoop geld wil overmaken of een gastarbeider die geld naar vrienden en familie overzee stuurt.

Overboekingen in cryptocurrency hebben nog een voordeel: overboekingen zijn onomkeerbaar en veilig, wat betekent dat handelaren zich geen zorgen hoeven te maken over de kosten van fraude of chargebacks.


Satoshi Nakamoto: De mysterieuze schepper van Bitcoin

Bitcoin heeft, net als een goede superheld, een intrigerend oorsprongsverhaal. Je hebt misschien al gehoord over Satoshi Nakamoto. Satoshi creëerde Bitcoin.

Satoshi is niet een of andere Japanse computerprogrammeur. In plaats daarvan is Satoshi Nakamoto een anoniem individu, of een anonieme groep mensen, verantwoordelijk voor de creatie en vroege ontwikkeling van Bitcoin. Nakamoto publiceerde op 31 oktober 2008 voor het eerst het onderzoeksdocument van Bitcoin online. Het paper was getiteld, “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”.

Satoshi bleef Bitcoin ontwikkelen tot medio 2010. Satoshi communiceerde actief met andere Bitcoin ontwikkelaars terwijl hij bijdroeg aan de Bitcoin broncode. Toen verdween Satoshi plotseling. Satoshi droeg de controle over de Bitcoin broncode repository over aan een andere kernontwikkelaar, Gavin Andresen genaamd. Satoshi droeg ook verschillende domeinen over aan verschillende prominente leden van de Bitcoin gemeenschap. Daarna werd nooit meer iets van Satoshi vernomen.

De belangrijkste innovatie in Satoshi’s Bitcoin uitvinding was de ontwikkeling van een gedistribueerd rekensysteem, bekend als het “proof-of-work algoritme”, dat elke 10 minuten een globale transactievalidatie uitvoert, waardoor het netwerk de toestand van elke transactie kan valideren en tot consensus kan komen.

Bitcoin was de eerste gedecentraliseerde digitale munt die gebruik maakte van de blockchain technologie en na zijn bewezen succes en praktische bruikbaarheid heeft het zowel bij handelaars als bij consumenten ingang gevonden.

Waarom Bitcoin een big deal is

Bitcoin werd online geïntroduceerd in oktober 2008. Tegen januari 2009 had de Bitcoin blockchain zijn eerste Bitcoin vrijgegeven. Zo begon het tijdperk van de cryptocurrencies.

Bitcoin was de eerste die het concept van een verdeeld grootboek introduceerde, iets dat we kennen als de blockchain. Vandaag is Bitcoin nog steeds de grootste en populairste cryptocurrency naar marktkapitalisatie. In feite is Bitcoin sinds 2009 niet één keer onttroond, ondanks uitdagers als Bitcoin Cash (BCH), Ethereum (ETH), en Litecoin (LTC) die op verschillende momenten in de geschiedenis in de buurt kwamen.

Bitcoin groeide in populariteit om alle hierboven genoemde redenen: het is gemakkelijk over te maken. Het is gedecentraliseerd en censuurbestendig. En het is toegankelijk zonder dat je een beroep hoeft te doen op traditionele banken.

In termen van cryptocurrencies is Bitcoin vandaag echter niet de beste cryptocurrency ter wereld. Het is ook niet de snelste cryptocurrency. In feite duurt een Bitcoin transactie ongeveer 10 minuten om te voltooien, vergeleken met milliseconden voor andere cryptocurrencies. Bitcoin wordt ook geplaagd door relatief hoge kosten, transacties kunnen meerdere dollars kosten, vergeleken met fracties van een cent op andere blockchains.

Bitcoin heeft duidelijk nadelen. Bitcoin blijft echter populair vanwege zijn first mover advantage. Bitcoin was de eerste cryptocurrency die op het toneel verscheen en daarom blijft hij zo populair.

cryptocurrencies

De groei van Bitcoin

Het Bitcoin netwerk ging in januari 2009 van start. In de begindagen kon je Bitcoin “minen” met elke gewone computer. Je kon ook Bitcoins kopen voor een fractie van een cent. De waarde van de munt groeide in de loop der jaren. Uiteindelijk zagen de mensen de waarde in van een gedecentraliseerde, wereldwijde munt. Detailhandelaren begonnen Bitcoin te accepteren en softwareontwikkelaars begonnen Bitcoin tools te maken. De waarde en bruikbaarheid van Bitcoin bleven groeien.

De dag dat Bitcoin pariteit bereikte met de USD was een enorme gebeurtenis. Bitcoin gebruikers vierden feest alsof ze net de loterij gewonnen hadden. Eindelijk was één Bitcoin $1 USD waard. Bitcoin bereikte pariteit met de USD in februari 2011.

Een paar korte jaren later bereikte Bitcoin een historisch hoogtepunt van $1400 USD. Daarna stortte het weer in tot $300 of $400 na de Mt. Gox hack. In 2017 bereikte Bitcoin een nieuwe all time high van $20.000, voor hij zich weer vestigde op $10.000.

Het opwindende nieuws is dat als je dit vandaag leest digitale valuta nog geen massale adoptie heeft bereikt. Het is daarom veilig om te zeggen dat we nog maar aan de oppervlakte krabben van de mogelijkheden van Bitcoins en cryptocurrency.

Nu de transactiewaarde van cryptocurrencies elke dag omhooggaat, er een prefix market cap is en het geproduceerde aanbod van cryptocurrency mettertijd afneemt, zou de waarde van Bitcoin een stijgende lijn moeten blijven vertonen. In tegenstelling tot fiat valuta die gewoonlijk in de loop van de tijd daalt en waarde verliest.

Bitcoin koers

De huidige prijs van Bitcoin (BTC) is €29.491. Hieronder vind je de actuele BTC koers:

MoneyTalks Community 

Crypto Trading AcademyNu je misschien meer weet over hoe Bitcoin en cryptocurrencies werken, wil je misschien ook brainstormen over enkele strategieën, analyse met anderen. Dan is de MoneyTalks Community misschien iets voor jou.

Crypto Trading Academy inhoud

Er zitten verschillende mensen in de MoneyTalks community. Er zijn bijvoorbeeld starters die net begonnen zijn met de beginnerscursus Bitcoin Basics & Cryptomaar ook ervaren handelaren die meer over statistieken en analyse praten. Immers, wat gaat de prijs doen over nu en… een week? 2 weken? Een maand?

Je kunt de Community 7 dagen uitproberen voor €1,-. Daarna kun je zelf beslissen of je wilt blijven en maandelijks wilt blijven betalen of dat je wilt besluiten dat het toch niets voor je is.

FAQ – Veelgestelde vragen over cryptocurrencies

Verwijst naar een digitale munteenheid, beveiligd met cryptografie om betrouwbare transacties mogelijk te maken. Blockchain is de onderliggende technologie, die functioneert als een ‘grootboek’ of verslag van gemaakte transacties. Er zijn honderden munteenheden in omloop, zoals Bitcoin, Ether, Monero etc.

Hoewel sommige vroege investeerders veel geld verdiend hebben met beleggen in Bitcoin en andere vormen van cryptocurrency, is het nog steeds een riskante investering. … Maar je kunt er beter niet aan beginnen in de veronderstelling dat je er miljonair van zult worden.
 

Disclaimer: Dit artikel biedt informatie voor educatieve doeleinden. Crypto-inzichten.nl biedt geen advies- of brokersdiensten aan, noch beveelt het specifieke investeringen aan, inclusief aandelen, effecten of cryptocurrencies.

The post Analyse: Bitcoin basics voor beginners les 1: waarom zijn cryptocurrencies waardevol?
appeared first on crypto inzichten

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!