Bitcoin (BTC) is enorm vervuilend, althans dat claimt de Amerikaanse tak van Greenpeace. Maar Daniel Batten, onderzoeker en mede-oprichter van een groen investeringsfonds, moet daar niets van weten. Hij doet de claims van Greenpeace af als “bankmakerij over wat er kan gebeuren, en niet gebaseerd op bewijs.”

Greenpeace wil Bitcoin naar ‘schoner’ protocol zoals Cardano

Het is geen geheim dat Greenpeace Bitcoin een vervuilende technologie vindt. Het zet daarom alles op alles om het netwerk naar een schoner protocol te bewegen.

Denk daarbij aan een protocol zoals Ethereum’s en Cardano’s proof-of-stake (PoS) en delegated proof-of-stake (DPoS). Ethereum draaide voorheen op eenzelfde protocol als Bitcoin, maar is inmiddels overgestapt op PoS.

Een protocol, in dit geval het consensusprotocol, bepaalt hoe transacties worden verwerkt. Hier zijn verschillende benaderingen voor ieder met voor- en nadelen.

Bitcoin gebruikt proof-of-work (PoW) waarbij miners ingewikkelde berekeningen moeten uitvoeren om het netwerk te beveiligen en transacties te verwerken.

In een recent rapport dringt Greenpeace er op aan bij grote financiële reuzen als BlackRock en JPMorgan om het netwerk richting een “schoner protocol” te duwen. De bedrijven zouden zich relatief vriendelijk opstellen tegenover de crypto.

“Al deze bedrijven hebben connecties met Bitcoin en hebben geen zinvolle actie ondernomen om het probleem op te lossen, ondanks toezeggingen op het gebied van klimaat en duurzaamheid.”

Bitcoin helpt klimaat juist, aldus onderzoeker

In een reactie zet Daniel Batten de tegenaanval in. , De bekende Bitcoiner gelooft juist dat het minen van bitcoin kan helpen, Terwijl hij de uitspraken van Greenpeace wegzet als angstzaaierij, schrijft hij:

“Er is groeiend bewijs van degenen die het meest gekwalificeerd zijn om de beoordeling te maken die suggereren dat Bitcoin-mining helpt bij het uitbouwen van het hernieuwbare netwerk,”

Doordat miners vertrekken uit landen als Kazachstan en China, waar kolen veel worden gebruikt, wordt Bitcoin juist schoner. Zij vestigen zich steeds vaker in gebieden waar schone energie onderdeel is van de energiemix, aldus Batten.

Ook voorkomt het gebruik van vrijgekomen methaangassen dat er onnodig veel broeikasgassen in de atmosfeer terechtkomen. Deze gassen komen onder andere vrij bij het boren naar olie.

The post Analyse: Bitcoin claims van Greenpeace zijn “angstzaaierij”
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!