De bitcoin koers schiet harder omhoog dan de populariteit van Will Smith daalt. Dit is de eerste keer dat bitcoin door de 47.000 dollar (42.900 euro) breekt sinds begin januari.

De meeste cryptocurrency koersen volgen de opwaartse beweging van bitcoin. XRP, ethereum, VeChain en polkadot laten mooie, groene cijfers zien.

Gokken op een daling

De koers van bitcoin groeit gestaag, dit is de zevende achtereenvolgende groene dag (de dag duurt nog lang, dus even afkloppen) van de cryptocurrency. Veel investeerders waren in de veronderstelling dat na 6 groene dagen, er weer een negatieve dag zou moeten komen. Dat zie je terug aan de geliquideerde shortposities.

410 miljoen dollar verloren aan gokje

Je kunt namelijk een shortpositie openen waarop je speculeert op een daling van de koers. Stijgt bitcoin te hard? Dan wordt je positie geliquideerd en ben je je inleg (en eer) kwijt. Door de stijging is de afgelopen 24 voor meer dan 410 miljoen dollar aan posities geliquideerd.

Data van Coinglass laat zien dat de grootste liquidatie op Bitmex heeft plaatsgevonden. Het was een positie zonder einddatum met een nominale waarde van maar liefst 10 miljoen dollar. Volgens Coinglass ging van alle geliquideerde posities de afgelopen 24 uur, 80 procent short op bitcoin.

Waarom stijgt bitcoin?

Het simpele antwoord op deze vraag is dat er meer vraag dan aanbod is. Maar als we kijken naar de realiteit dan zijn er verschillende redenen waarom er nu opeens meer vraag is. We willen er eentje uitlichten.

Do Kwon is de oprichter van cryptoproject Terra. Hij zei dat Terra van plan is om voor 10 miljard dollar aan bitcoin te kopen om als onderpand voor zijn stablecoin (UST) te fungeren.

Wat maakt UST anders?

De grote stablecoins zijn gecentraliseerd, wat betekent dat er een geregistreerde entiteit is die het onderpand voor de stablecoin vasthoudt en ervoor zorgt dat deze zijn waarde behoudt. Denk bijvoorbeeld aan hoe Tether werkt. Hoewel dit een eenvoudige oplossing is, levert het veel problemen op, omdat het gecentraliseerde bedrijf achter een stablecoin effectief kan bepalen wie deze bezit en waaraan deze kan worden uitgegeven, waardoor ze niet per se beter zijn dan banken. Daarnaast houdt Tether echte dollars vast in hun kluis om de waarde van hun USDT te waarborgen.

Terra doet dat anders, zij gebruiken cryptocurrency om de waarde van hun UST algoritmisch op 1 dollar te houden.

Daarvoor hebben ze natuurlijk een enorme schatkist nodig. Vorige maand verkocht de Luna Foundation nog voor 1 miljard dollar aan LUNA-tokens (een van de munten van Terra).

Opwaartse druk

Kwon zei dat Terra bitcoin zou blijven kopen “totdat het wiskundig onmogelijk wordt voor idioten om de-peg-risico voor UST te claimen.” Daarna deelde hij een investeringsplan van 3 miljard dollar in Bitcoin voordat hij de lat naar 10 miljard dollar verhoogde.

Stel dat het Terra lukt om zoveel bitcoin van de markt te halen, dan zouden ze twee keer zoveel bitcoin hebben als MicroStrategy in kas heeft.

Nieuwe betaallaag van bitcoin?

Met een beetje flexibel redeneren zou je zelfs kunnen stellen dat als UST een succes wordt, Terra de betaallaag wordt van de blockchain van bitcoin. Dan wordt het interessant om te zien wat dit doet met de populariteit (als je daar al van kan spreken) van het Lightning Network.

Het nieuws over Terra heeft er voor gezorgd dat veel investeerders deze aankoop van 10 miljard dollar willen frontrunnen. Dit betekent dat ze alvast bitcoin kopen in afwachting van de stijgende koersen die Terra sowieso gaat veroorzaken.

The post Bitcoin schiet omhoog en breekt door 47.000 dollar appeared first on BTC Direct | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!