De financiële markten staan onder druk door de inflatieschok in de Verenigde Staten. Gisteren werd bekend dat de inflatie in januari hoger was dan verwacht, waardoor de verwachtingen over renteverlagingen in 2024 opnieuw naar beneden bijgesteld zijn. In eerste instantie schoot de bitcoin koers omlaag na dat nieuws, maar inmiddels is deze alweer meer dan hersteld.

Op het moment van schrijven klokt de bitcoin koers binnen op 51.883 dollar, waarmee het erop lijkt dat de Spot Bitcoin ETFs en de naderende halving zwaarder tellen dan de negatieve macro-economische data.

Financiële markt onder druk, bitcoin stabiel

Bitcoin is opvallend stabiel in vergelijking met de rest van de financiële markt, die vandaag vooral rood kleurt. In Azië zijn de meeste aandelen de nieuwe handelsdag begonnen met dalingen. In Zuid-Korea, Japan en Australië gaat het vandaag even niet goed met aandelen.

Na het nieuws over de inflatie in de Verenigde Staten, die dus hoger uitviel dan verwacht, schoten de marktrentes op Amerikaanse staatsobligaties omhoog.

Dat komt omdat de markt nu pas later dit jaar de eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank verwacht. De inflatie is immers nog te hoog en koelt minder snel af dan verwacht. Daarnaast presteert de Amerikaanse economie nog altijd goed.

Kortom: de Amerikaanse centrale bank lijkt op dit moment geen reden te hebben om de rentes al te verlagen. Dat is in ieder geval wat de markt gisteren van de inflatiedata maakte, waardoor de rentes op Amerikaanse staatsobligaties stegen en de Amerikaanse dollar terrein won ten opzichte van andere fiatmunten.

Onder andere de Japanse yen schoot voor het eerst sinds november door de grens van 150 stuks per dollar heen. Meteen daarna liet de Japanse overheidsofficial Masato Kanda weten dat zijn land klaar is om in te grijpen en de Japanse yen te ondersteunen als dat nodig is.

Hoge inflatie zet bitcoin koers onder druk?

Laat er geen misverstand over bestaan, de Amerikaanse inflatie die hoger uitviel dan verwacht is een negatieve kracht voor bitcoin, in ieder geval op de korte termijn. Het is echter niet de enige kracht die de bitcoin koers bepaalt, waardoor het zomaar kan zijn dat we het bullish momentum weten door te zetten de komende dagen.

Naar mijn idee kan deze inflatiedata op de langere termijn nog een positief effect op de bitcoin koers hebben. Waarom? Omdat een hogere inflatie nu betekent dat de Amerikaanse centrale bank de rente pas lager zal verlagen.

Dat zet de Amerikaanse overheid verder onder druk, omdat door de hogere rentes hun jaarlijkse rentebetalingen op de totale schuld van 34 biljoen dollar toenemen. Daardoor stijgen de overheidstekorten sneller en moeten ze meer schulden maken (lees: geld creëren) om de boel rond te breien.

Daarmee zal het vertrouwen in de Amerikaanse dollar op de lange termijn verder afnemen en dat is in theorie een goede ontwikkeling voor de bitcoin koers.

Het bericht Brengt deze inflatieschok de bullrun van bitcoin in de problemen? verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!