De ontwikkeling van Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) is een controversieel onderwerp. Sommige mensen vinden het een concept dat vroeg of laat toch geïntroduceerd zal worden, anderen zijn bang voor schendingen van mensenrechten en verzetten zich hard. Een nieuwe non-profit lijkt in het tweede kamp te zitten. Met een nieuwe tool wil deze organisatie je beter beschermen tegen kwaadaardige CBDC’s.

CBDC’s kunnen schadelijk zijn

De Human Rights Foundation (HRF) is niet bepaald fan van de digitale fiat-valuta van centrale banken. Deze stichting is onder meer de organisator van het Oslo Freedom Forum. Hier heeft het op dinsdag een ‘CBDC-tracker’ aangekondigd, die uitgebreid in de gaten houdt wat de eigenschappen van de CBDC’s zijn die landen de komende paar jaar uit zullen brengen. Met deze tool hoopt het centrale banken en overheden verantwoordelijk te kunnen houden omtrent het beleid van CBDC’s.

In een video legt HRF-fellow en beleidsonderzoeker bij het Cato Institute Nick Anthony uit dat CBDC’s combinaties zijn van cash en banktegoeden. Net als cash wordt een CBDC uitgegeven door de centrale bank, maar net als banken met banktegoeden heeft de centrale bank de volledige controle over deze digitale munt.

De organisatie waarschuwt dat de centrale bank hiermee mensenrechten kan schenden. Zo heb je ten opzichte van cash minder privacy en kunnen transacties gemakkelijk worden gecensureerd. Ook zou de centrale bank je geld een verloopdatum kunnen geven om de economie te stimuleren. Na die datum zou je dat specifieke bedrag niet meer kunnen gebruiken.

Tegen machtsmisbruik centrale banken

De tool zal meten wat de civiele risico’s en vrijheden zullen zijn. Het project zou met name gericht zijn op autoritaire regimes, maar het moet benadrukt worden dat vrijwel elke centrale bank ter wereld werkt aan een dergelijke munt. Vermoedelijk zal elke CBDC dus geïndexeerd worden door de Human Rights Foundation.

Het project bevindt zich nog in de beginfase. Momenteel biedt het niet veel meer dan wat algemene informatie en details over wie het project heeft opgezet. In ieder geval toont het al 14 testprojecten van onder andere de Bahama’s (de Sand Dollar), de eNaira van Nigeria en de Chinese digitale yuan. Ook kun je donaties doen. Eind dit jaar zal de tool naar verwachting volledig ontpopt zijn.

The post Analyse: Centrale bank crypto: Nieuwe tool bewaakt mensenrechten
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!