Heb je wel eens een bepaalde cryptocurrency onderzocht, maar niet ontdekt wat het nou precies doet? Dat is niet zo vreemd, want de crypto-markt is enorm ingewikkeld. Er wordt veel met nieuwe begrippen en zelfs totaal nieuwe gebruiksdoelen rondgestrooid. CoinGecko en 21Shares hebben een oplossing bedacht.

Duidelijkheid voor je crypto

De crypto-dataprovider CoinGecko en de ETF-aanbieder 21Shares hebben een classificatiestandaard voorgesteld. De twee bedrijven noemen het de Global Crypto Classification Standard (GCCS). Of het project is goedgekeurd door regulerende instanties zoals de Europese overheidslichamen CEN, CENELEC en ETSI is niet duidelijk.

In ieder geval is de aanpak vrij alomvattend. De twee bedrijven houden niet alleen rekening met de verschillende gebruiksdoelen, maar ook met de onderliggende technologie. Elk geïndexeerd onderwerp wordt onderverdeeld in verschillende categorieën.

Allereerst wordt bepaald waar het protocol van het project precies onder valt. Dit deel bestaat uit twee onderdelen; de ‘crypto-stack’ en de markt waar het project zich in bevindt. In het eerste deel vind je termen als oracles, smart contract-platformen, decentrale apps en zelfs gecentraliseerde apps. Zo zijn zelfs bedrijven als Coinbase en OpenSea te categoriseren met dit model. Het hoeft dus niet per se te gaan om een decentrale blockchain.

Het tweede onderdeel gaat over de markt waar het project zich in bevindt. Dit kan slaan op gecentraliseerde en decentrale handelsplaatsen, maar ook op bijvoorbeeld de ‘sector’ memecoins, op media, blockchain-gaming en data-opslag.

Pas in het laatste onderdeel worden cryptocurrencies uitgebreid genoemd. In deze categorie vind je onder andere de native cryptovaluta van een netwerk (ethereum), coins die in een stakingcontract zitten (staked ETH) en derivaten-tokens (wrapped bitcoin). Stablecoins zijn opgedeeld in de tokens met onderpand op basis van fiat-valuta, tokens met andere soorten onderpand en coins die maar gedeeltelijk of zelfs geen onderpand hebben.

Misverstanden voorkomen

In theorie zou het veel meer zekerheid kunnen geven over waar je nou je geld in stopt. Met wettelijke classificatie zou het veel minder gemakkelijk zijn om investeerders om de tuin te leiden.

Zo werd het ecosysteem van Terra (LUNA) vorig jaar gezien als zo stabiel in een rots. Het zou kunnen dat met name beginnende investeerders niet wisten dat het project volatiel onderpand voor zijn stablecoins aanhield, waardoor het van nature al risicovoller was. Goede classificatie kan dit soort misverstanden voorkomen.

The post Analyse: CoinGecko wil crypto begrijpelijker maken met nieuw systeem, dit is hoe
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!