Het bezit van cryptocurrencies moet verplicht worden aangegeven bij de Belastingdienst. Het is dus een misvatting dat men geen crypto belasting 2021, omdat er geen wetten of voorschriften over zijn. Hoewel cryptovaluta geen wettige betaalmiddelen zijn, zijn ze toch aan crypto belasting onderworpen. Dit omdat de Nederlandse overheid ze als vermogen beschouwt. We zetten de belangrijkste details over de crypto belasting 2021 voor je op een rij.

Crypto belasting 2021

Laten we eenvoudig beginnen: de waarde van cryptocurrencies valt voor het individu in Box 3, net als bijvoorbeeld spaargeld en goud. Dit is de eurowaarde van alle cryptocurrencies samen, op de peildatum 1 januari van dat jaar. Voor de belastingaangifte van 2021 is dat dus 1 januari 2021. Een tip voor cryptobezitters is daarom om op nieuwjaarsdag screenshots te maken van de cryptovaluta in portefeuilles en op de beurs.

Belastingheffing op crypto: waardering op de winst- en verliesrekening

Ondernemers die in cryptovaluta betaald worden, moeten die omzetten in euro’s en dat bedrag in hun omzet opnemen. Bij het omwisselen van cryptocurrency kan winst of verlies worden gemaakt, dat op de winst- en verliesrekening tot uiting komt. Als er op de balansdatum nog cryptovaluta zijn, moeten ze gewaardeerd worden tegen kostprijs of lagere marktwaarde. Hetzelfde geldt als de BV in cryptovaluta betaald wordt. Ze zullen hierover crypto belasting 2021 moeten betalen. 


Neem contact op met de bank en stel je vragen over crypto

Omdat de waarde van Bitcoin en andere cryptovaluta sterk gestegen is, kunnen particulieren, wanneer ze hun winst in euro’s willen omzetten, problemen krijgen met de bank. Banken nemen hierover meestal geen duidelijk standpunt in.

Stel dat iemand één Bitcoin verkoopt via een Nederlandse broker of beurs en die dan in euro’s opneemt om naar een privérekening over te maken. Bij die bank kunnen de alarmbellen afgaan. Ze hebben de plicht om bedragen boven de 10.000 euro te melden, maar ze houden ook toezicht op “risicovolle” transacties. Het kan daarom verstandig zijn de bank vooraf in te lichten over wat er gaat gebeuren en te vragen of dit problemen kan opleveren voor de crypto belasting 2021.

Informeer ook de belastingdienst over je crypto’s

Hetzelfde geldt voor de belastingdienst. Leg uit dat je de waarde van cryptovaluta altijd nauwkeurig hebt opgegeven en dat die nu bijvoorbeeld sterk gestegen is. De prijzen zijn soms ook vertienvoudigd, dus deze veranderende waardetoevoeging zal niet zo’n probleem zijn. Voor de aangifte van de crypto belasting 2021 is het echter heel belangrijk dat je een goede administratie van je cryptovaluta hebt: waar werd wat gekocht, en waar werd wat verhandeld. Zorg dus dat je crypto belasting 2021 ook in orde is!

crypto belasting 2021

Verbod op zakelijk kopen en verkopen van crypto’s

Overigens is het vaak zo dat banken een gematigd standpunt innemen tegenover particulieren. Bij bedrijven ligt dat anders. Zo maakte de Rabobank onlangs expliciet bekend dat zakelijke klanten geen cryptomunten mogen kopen of verkopen. In het geval van een overtreding zegt de Rabobank de rekening op.

In reactie daarop diende de Verenigde Bitcoin Bedrijven Nederland (VBNL) een klacht in bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) wegens vermeend machtsmisbruik. De Rabobank zegt dat het risico op witwassen te groot is met cryptovaluta en dat criminele activiteiten ook makkelijker te financieren zouden zijn.

Dit terwijl Nederlandse makelaars en beurzen ook poortwachters zijn en sinds de invoering van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) aan dezelfde eisen moeten voldoen als een bank.

 

Belastingautoriteiten van blockchain

Wat ook opmerkelijk is, is dat de belastingdienst bezig is meer specifieke regels te ontwikkelen voor blockchain gerelateerde activa. Zo mag een particulier bijvoorbeeld aan mijnbouw doen. Dat draagt bij aan de veiligheid van het crypto netwerk en daarvoor wordt een beloning in crypto betaald.

Waarom willen mensen mijnen? Enerzijds misschien om privacy redenen: zelfgemijnde crypto’s zijn nog nergens geweest. Bij hun ontstaan worden ze aan de mijnwerker toegewezen, dus ze zijn erg ‘privé’. Anderzijds kan het aantrekkelijk zijn om te kunnen speculeren op toekomstige prijsstijgingen.

De opbrengsten van het mijnen hoeven niet aangegeven te worden, tenzij ze de kosten overtreffen. Als dat het geval is, kan het gaan om inkomsten uit ander werk of winst uit een onderneming en deze inkomsten moeten dus in de belastingaangifte worden aangegeven.

Zelfs als mijnbouw geen dagelijkse activiteit is, worden de inkomsten beschouwd als winst uit onderneming of inkomsten uit ander werk en moeten het nog steeds in de belastingaangifte worden aangegeven.

De toekomst salaris in crypto

Een nieuwe trend is dat personen hun salaris in crypto ontvangen. Dit moet dan bij ontvangst in euro’s worden omgezet en wordt als loon in natura beschouwd. Een bekend voorbeeld hiervan is de salaris in crypto van de nieuwe burgemeester van New York.

Ook ontvangt de burgemeester van Miami zijn salaris in crypto en daar kunnen alle ambtenaren nu kiezen of ze hun salaris in dollars of in Bitcoins ontvangen. Ook zien we dat steeds meer sporters hun salaris in crypto ontvangen.

Gerelateerde artikelen:

Meer weten over salaris in crypto verdienen?

Koop crypto bij de beste crypto broker of crypto 

Binance

Grootste crypto exchange ter wereld


  • Meer dan 350 cryptomunten

  • Kopen, traden en staken

  • Engelstalige klantenservice

  • Veel gebruikersfuncties

  • Rating: 9,2

  • Max 0,10% handelskosten per transactie

Bitcoin Meester

De crypto aanbod van Nederland


  • Meer dan 200 cryptovaluta

  • Betalen met iDeal

  • Nederlandse klantenservice

  • Ingebouwde wallet

  • Rating: 9,5

  • Tussen de 1% tot 2% per transactie

Bitvavo

De goedkoopste crypto broker van Nederland


  • Meer dan 150 cryptomunten

  • Betalen met iDeal

  • Nederlandse klantenservice

  • Geregistreerd bij DNB

  • Rating: 9,5

  • Ontvang €1000 handelskorting

Favoriet

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste Bitcoin nieuws, crypto nieuws, belangrijke koersupdates, tips & meer.


The post Analyse: Crypto belasting 2021 – lees alles wat je hierover moet weten
appeared first on crypto inzichten

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!