Te midden van de vorige bullmarkt waren er verschillende altcoins die vanwege een enorme lading aan hype met duizenden procenten omhoog schoten Het in maart 2021 gelanceerde SafeMoon, dat destijd de ticker ‘SAFEMOON’ had, is hier een voorbeeld van. Het kreeg uiteindelijk echter de reputatie van een klassieke pump ’n dump crypto, maar nu blijkt dat er veel meer controversie aan het project verbonden zat. Als gevolg zijn verschillende leidinggevenden in de boeien geslagen.

Safemoon crypto oplichting

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) kondigde op 1 november aan dat ze SafeMoon en drie van haar leidinggevenden aanklaagt wegens fraude en de verkoop van niet-geregistreerde effecten in verband met hun SFM-token.

Tegelijkertijd heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie, ofwel het Department of Justice (DOJ), ook het directieteam aangeklaagd en tevens gearresteerd wegens het plegen van grootschalige fraude tegen haar investeerders.

Volgens de beschuldigingen van de SEC hebben de oprichter Kyle Nagy, de CEO John Karony en de chief technology officer Thomas Smith in totaal voor 200 miljoen dollar aan activa van het project onttrokken en geld van investeerders verduisterd. De DOJ beschuldigt de eerdergenoemden van samenzwering voor het plegen van effectenfraude, draadfraude en het witwassen van geld.

In de aankondiging van de DOJ is tevens te lezen dat Karony en Smith gearresteerd zijn. Nagy is daarentegen nog steeds op vrije voeten.

De SEC beweerde dat SafeMoon ten onrechte met haar marketing beloofde aan haar investeerders dat fondsen konden worden gestaked in een liquiditeitspool en voor niemand toegankelijk zouden zijn. Dit bleek dus niet het geval te zijn, aangezien de leidinggevenden het geld van investeerders hebben gebruikt om zichzelf te verrijken met de aankoop van luxe voertuigen en onroerend goed.

Ook zou het SafeMoon-team de gestakete activa hebben gebruikt voor grote SafeMoon-aankopen om zo de koers omhoog te drijven.

SafeMoon steeg in de periode tussen 12 maart en 20 april 2021 met een weerzinwekkende 55.000 procent. Op zijn piek bedroeg de marktkapitalisatie meer dan 5 miljard dollar. Kort daarna stortte het echter compleet in en in 2022 werd het project nieuw leven ingeblazen met de token ‘SFM’. Na het nieuws kelderde de prijs van SFM met ruim 50 procent.

Eerdere controverses

Het is niet de eerste keer dat SafeMoon te maken krijgt met controverse. In februari vorig jaar werden SafeMoon, Karony en verschillende beroemdheden namelijk aangeklaagd vanwege het uitvoeren van een pump ’n dump. In maart van dit jaar werd de liquiditeitspool van het project tevens gehackt voor 8,9 miljoen dollar. De hacker stemde er echter mee in om 80 procent van de fondsen de volgende maand te retourneren.

 

Het bericht Crypto schandaal: leiders controversieel project gearresteerd verscheen eerst op Crypto Insiders.

The post Analyse: Crypto schandaal: leiders controversieel project gearresteerd
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!