Ruim een maand is voorbijgegaan sinds de befaamde ‘merge’ van Ethereum (ETH). De update veranderde de Ethereum blockchain van een mining systeem naar een staking systeem. Daarmee was de merge fundamenteel gezien de meest impactvolle verandering voor Ethereum ooit. Maar wat betekent deze verandering precies voor de tweede grootste cryptocurrency op de markt? We blikken terug en zetten de belangrijkste veranderingen op een rijtje.

Ethereum zuiniger en schaarser

De eerste en wellicht de meest significante verandering is het nieuwe energieverbruik van de Ethereum blockchain. Zoals alom bekend is het minen van cryptocurrencies erg energie-intensief. Dat was ook bij Ethereum het geval. Nu de blockchain een proof-of-stake (PoS) systeem hanteert, is het energieverbruik aanzienlijk verlaagd. Het energieverbruik daalde met meer dan 99% na de merge.

Daarnaast is ether veel schaarser geworden na de merge. Dit komt omdat de beloningen voor staking een stuk lager zijn dan de beloningen die miners kregen uitgekeerd. Sinds de merge zijn volgens data van ultrasound.money slechts 5.750 nieuwe ETH tokens gegenereerd. Voor de merge zou dat aantal 400.000 zijn geweest in hetzelfde tijdsbestek. De toevoer van nieuwe tokens is dus aanzienlijk verlaagd.

Daarnaast zorgt EIP-1569 ervoor dat een deel van de transactiekosten worden vernietigd en dit aandeel groeit wanneer activiteit op het netwerk toeneemt. Daarmee werd ETH onlangs voor het eerst sinds de merge deflatior.  Dat houdt in dat er meer tokens worden vernietigd dan dat er worden gegenereerd.

Ethereum minder gedecentraliseerd?

Een derde grote verandering, en wellicht een lichtelijk zorgwekkende, is de vergrote centralisatie van het netwerk. Sinds de merge is het aantal validatoren in handen van een relatief kleine groep. Zo wordt 55% van alle staking nodes bestuurd door 4 entiteiten. Dit zijn Lido, een liquide staking protocol, en drie exchanges. Deze drie exchanges zijn Kraken, Coinbase en Binance. Dat meer dan de helft van alle validatoren wordt gecontroleerd door zo’n selecte groep is geen goed teken voor de decentralisatie van het netwerk. 

Hoewel er dus zorgen zijn wat betreft de verminderde decentralisatie van Ethereum is dit waarschijnlijk maar voor korte duur. De volgende update van het netwerk is alweer in zicht, en deze moet dat probleem verhelpen. De update, genaamd fase-voor-nieuwe-grote-update/">Shanghai, die rond september volgend jaar zal plaatsvinden, zal het mogelijk maken voor stakers om hun tokens gemakkelijk te verplaatsen. Dit zal tot meer concurrentie en decentralisatie leiden.

The post Analyse: De 3 belangrijkste veranderingen sinds de Ethereum merge
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!