Dinsdag keurde de gemeenteraad van Forth Worth in Texas een motie goed om vanuit de gemeente aan bitcoinmining te doen, met als doel om de groei
van de sector aan te moedigen en om de impact en kansen van Bitcoin te onderzoeken. De Texas Blockchain Council doneerde drie Antminer S9 ASICs aan de gemeente, die inmiddels in het gemeentehuis zijn geïnstalleerd en naar bitcoins minen.

“Dit is een kleine kans voor Fort Worth, met mogelijk een hoog rendement op de investering”, zei burgemeester Mettie Parker tijdens de vergadering, “We zijn een stad die openstaat voor technologische innovatie en cryptovaluta is een onderdeel van die toekomst.”

“We zullen de eerste stad ter wereld worden die naar bitcoin minet, hier ter plekke in het gemeentehuis”, aldus burgemeester Parker. De motie werd unaniem aangenomen.

Pilot

Het betreft een klein pilotprogramma van zes maanden, bedoeld om de potentiele impact en kansen van bitcoin te onderzoeken. De gemeente stelt de ‘exponentiële groei van blockchain- en cryptovaluta-industrieën’ te erkennen en de groei van de lokale sector te willen aanmoedigen.

De Texas Blockchain Council, een verbond van diverse bedrijven en individuen uit de sector, levert voor de pilot drie Antminer S9 ASICs aan de gemeente. Die zijn inmiddels in gemeentehuis geïnstalleerd en minen op dit moment naar bitcoins. Burgemeester Parker deelde via Twitter beelden van het moment dat de ASICs werden aangezet.

Na zes maanden wordt de pilot geëvalueerd. Het programma wordt dan onder andere beoordeeld op basis van de hoeveelheid geminede bitcoins, de hoeveelheid energie die is verbruikt en aan de hand van de publieke opinie.

Marketing

Burgemeester Parker komt enthousiast over, maar geeft geen blijk van diepgaande of technologische kennis over bitcoin of mining. Het plan lijkt vooral een initiatief van de Texas Blockchain Council. Aangezien zij miningapparatuur doneren is er geen investering nodig en de stroomkosten zijn met drie ASICs betrekkelijk laag. Het kost dus weinig, maar het levert wel publiciteit op en dat zou wel eens de belangrijkste motivatie voor de gemeente kunnen zijn.

Er zijn meer gemeenten die voor deze strategie kiezen. Zo grijpt burgemeester Suarez van Miami vrijwel iedere kans aan om zijn stad als bitcoinhotspot aan te prijzen en hij wist daarmee diverse investeringen uit de sector naar de stad te lokken. De burgemeesters van Jackson, New York, Rio de Janeiro, het Zwitserse Lugano en ook de president van Madeira lijken op hetzelfde uit te zijn.

Texas

Forth Worth is een snelgroeiende stad met bijna 1 miljoen inwoners, waarmee het de vijfde grootste stad van Texas is en de twaalfde van de Verenigde Staten.

Voor bitcoinminers is Texas tegenwoordig één van de meest populaire bestemmingen ter wereld. Volgens schattingen is zo’n 14% van de wereldwijde hashrate tegenwoordig afkomstig uit de Amerikaanse staat.

Texas staat traditioneel weliswaar bekend als oliestaat, maar het is feitelijk voorloper in de VS op het gebied van hernieuwbare energie. Op sommige winderige dagen zou tot 40% van alle stroom afkomstig zijn van windmolens. Ook is Texas hard op weg
om de nummer één in Amerika te worden op het gebied van zonnepanelen.

De wisselende stroomproductie als gevolg van weersomstandigheden levert echter pieken en dalen op, met regelmatig stroomoverschotten als gevolg. Die stroomoverschotten worden goedkoop verkocht en worden daarom gretig door bitcoinminers afgenomen. Miners profiteren van de hogere winstgevendheid, maar ook de stroomproducenten zijn winstgevender omdat ze een grotere afzetmarkt hebben voor de opgewekte stroom.

Daarnaast helpen bitcoinminers de energie-infrastructuur te versterken, zegt de Texaanse senator Ted Cruz. Door stroom te absorberen wanneer er overschotten zijn en apparatuur uit te zetten wanneer er tekorten optreden, kan bitcoinmining helpen het stroomnet uit te balanceren. In februari werd dat succesvol in de praktijk gebracht.

Ook gouverneur Greg Abbott ziet bitcoin en bitcoinmining wel zitten. Hij verkondigde vorig jaar het streven om met Texas een voortrekkersrol op het gebied van cryptovaluta in te nemen. In een reactie op de ontwikkelingen in Forth Worth schreef hij: “Texas is waar de toekomst begint. #bitcoin”



Lange tijd was China voor bitcoinminers het meest populaire vestigingsland, maar sinds het Chinese verbod is de Verenigde Staten koploper.

The post Analyse: De Texaanse stad Forth Worth doet aan bitcoinmining in het gemeentehuis
appeared first on BitcoinNL.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!