De teloorgang van FTX heeft critici van DeFi en Web3 veel munitie gegeven het afgelopen jaar. En laten we eerlijk zijn, het werd hen ook op een presenteerblaadje meegegeven. Velen van hen zeggen nu dat de missie van DeFi gefaald is maar vergeten dat juist de principes van CeFi ten grondslag liggen aan het hele debacle: de mens als centrale en uiteindelijk falende factor.

In essentie, met DeFi, vertrouw je op code, en met CeFi, vertrouw je op mensen. 

Laten we eens kijken wat er precies gebeurt is met FTX en hoe dit de noodzaak van DeFi juist versterkt.

@studiocrypto FTX gehacked! 😅. #fyp #voorjou #lerenoptiktok #hack ♬ original sound – SLAP GELUL

FTX valt om

Afgelopen november heeft FTX, een van de grootste cryptobeurzen, faillissement aangevraagd en is oprichter Sam Bankman-Fried afgetreden als CEO. Hij had de ambitie om crypto toegankelijker te maken, een groot deel van zijn vermogen weg te geven en positioneerde zichzelf als echte weldoener. Niets was minder waar.

Het bleek namelijk dat FTX cryptotegoeden van klanten doorsluisden naar Alameda Research (ook een bedrijf onder de hoede van Sam Bankman-Fried) die financieel gezien niet heel sterk zou zijn. Binance, een andere grote crypto exchange, heeft toen al hun FTX coins verkocht en dit publiekelijk gemaakt. Dit leidde tot massale paniek waardoor de prijs van FTX coins hard daalde en klanten hun tegoeden wilden opnemen. 

Wat hebben we er momenteel van geleerd?

  1. Heel veel mensen en bedrijven krijgen nog geld van FTX
  2. Heel veel mensen zeiden: ‘’zie je nou wel, Crypto en DeFi is een scam’’
  3. Het mismanagement binnen FTX en wat mij betreft het menselijk falen staat centraal voor de val van FTX

Welk probleem lost DeFi op?

En dit is dus het probleem met punt nummer 2 en 3; de problemen die bij FTX geleid hebben tot een faillissement heeft niets met DeFi te maken. De problemen, zouden juist voorkomen kunnen worden met de basisprincipes van DeFi.

Via DeFi platforms, zoals een gedecentraliseerde exchange (DEX), is het niet nodig om als klant jouw crypto tegoeden te deponeren zoals bij een centrale exchange. In plaats daarvan, worden transacties uitgevoerd door smart contracts. Bovendien kunnen de oprichters van een DEX niet bij de crypto tegoeden van gebruikers omdat de gebruikers zelf in controle en bezit zijn van hun crypto tegoeden (non custodial). Met andere woorden, de crypto tegoeden kunnen niet ingezet worden om roekeloze investeringen te doen zoals dat bij FTX en Alameda Research gedaan is.

Op een ander DeFi platform, zoals AAVE, een crypto leen-uitleen protocol, zorgen de smart contracts ervoor dat je alleen crypto kunt lenen als genoeg (over collateralized) onderpand in wordt gebracht. Dat betekent dat je als gebruiker voor het lenen van 1 euro meer dan 1 euro, zeg 1,50 euro aan crypto tegoeden moet inbrengen. Mocht het onderpand de lening niet meer kunnen dekken omdat het onderpand gedaald is in waarde of de geleende asset in waarde is gestegen dan wordt desbetreffende lening automatisch door de smart contracts geannuleerd.  Dit zorgt (nog) niet voor een efficiënte kapitaalmarkt maar dit voorkomt situaties dat centrale partijen, zoals FTX, door blijven kunnen gaan met het uitgeven van crypto tegoeden die als onderpand gebruikt werden om investeringen te doen. 

Mainstream adoptie

CeFi, zoals centrale crypto exchanges, hebben een grote rol gespeeld in de verdere adoptie van crypto. Het biedt een mooi platform voor zowel crypto investeerders als developers. Maar de afgelopen maanden heeft CeFi niet de beste kant van zichzelf laten zien. Aan de andere kant hebben DeFi applicaties de stresstest van de huidige turbulente tijden indrukwekkend doorstaan. Het dringt tot veel mensen nu echt door dat met DeFi je echt in controle bent van je eigen crypto tegoeden. Bovendien haalt het de menselijke factor uit de operatie, die veelal verantwoordelijk is voor het falen.

Met DeFi kunnen we dus op een disruptieve manier kijken naar nieuwe, veilige en financieel aantrekkelijke business modellen die de gebruiker echt op nummer 1 zet. Het is heel makkelijk om DeFi al af te schrijven en te bestempelen als een scam op basis van het FTX debacle. Maar als je door alle ruis heen kijkt, kan je alleen maar concluderen dat DeFi niet het probleem maar juist de oplossing is.  

Wil je meer leren over crypto middels korte video’s? Volg mij dan via Studio Crypto

The post Analyse: De val van CeFi en de noodzaak van DeFi; wat kunnen we leren van FTX?
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!