Ondanks de recente chaos in de crypto sector is het niet in elk segment van de industrie ellende. Zo zag DeFi een significante impuls in het handelsvolume deze week. Het totale handelsvolume in decentralised finance (DeFi) over de afgelopen 7 dagen steeg naar 32 miljard dollar. Data van analyse platform Dune Analytics maakte dit bekend.

Gebruikers vluchten naar DeFi

Het is niet onbegrijpelijk dat de gedecentraliseerde tak van crypto meer bezoekers trekt. Het FTX fiasco legt de risico’s van gecentraliseerde exchanges bloot. Crypto gebruikers prefereren het gebruik van gedecentraliseerde exchanges zoals Uniswap, Curve en Sushiswap.

Het grootste deel van het hoge handelsvolume werd op het DeFi platform Uniswap verhandeld. Ruim 20 miljard dollar werd verhandeld op de op Ethereum-gebaseerde DeFi exchange. Op de dag van het nieuws dat Binance de kritieke exchange FTX zou uitkopen verviervoudigde het handelsvolume op Uniswap bijna.

Naast de eerder genoemde vooraanstaande DeFi platformen profiteerde ook de kleinere platforms. Een duidelijke transitie weg van gecentraliseerde exchanges en naar DeFi platformen was te zien.

In het verleden zijn er meerdere gecentraliseerde exchanges geweest die opnames stilzetten. Gebruikers konden hun cryptocurrency niet van het platform halen. Dit was ook het geval bij FTX vorige week. De simpele verklaring hiervoor is dat de exchange niet de liquiditeit had om aan de opnameverzoeken te voldoen. 

Decentralised Finance lijkt de oplossing

De voor de hand liggende manier voor crypto gebruikers om zulke situaties te voorkomen? Simpel. Het gebruik van DeFi. Het hoge handelsvolume in de DeFi sector is een sterke bevestiging van deze gedachtegang die klaarblijkelijk veel crypto gebruikers delen.

Gebruikers van DeFi doen geen afstand van hun private keys. Daarmee blijft de custody van hun tokens altijd bij henzelf in plaats van bij een externe entiteit. Ondanks dit voorbeeld worden DeFi platformen relatief vaak door hacks getroffen. Het gebrek aan regulatie geeft de DeFi sector geregeld de bijnaam ‘het wilde westen‘ van crypto. Dit kan het voor beginners wel moeilijk maken om deze platformen te gebruiken.

Ondanks de crisis die FTX teweeg heeft gebracht, kan deze ramp wellicht een geluk bij een ongeluk zijn. Het lijkt erop dat crypto terugkeert naar een belangrijk principe; decentralisatie. Wellicht kunnen we in de toekomst terugkijken op deze week en constateren dat het een cruciaal kantelpunt was. Weg van gecentraliseerde instanties en terug naar decentralisatie; dat waarom crypto aanvankelijk werd gecreëerd met de geboorte van Bitcoin (BTC).

Een gecentraliseerde exchange is overigens niet per se slecht. De Nederlandse cryptobeurs Bitvavo legde onlangs aan Crypto Insiders uit waarom het handelsplatform nog altijd veilig is voor gebruikers.

The post Analyse: Decentrale crypto exchanges zien handelsvolumes stijgen tijdens FTX chaos
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!