De Europese Centrale Bank werkt momenteel, net als veel andere centrale banken, aan een zogenaamde central bank digital currency (CBDC). Het is een soort stablecoin die gekoppeld is aan de nationale valuta, in Europa gaat het dus om een digitale euro.

Afgelopen maandag ging het nieuws rond dat de onthulling van een eerste conceptversie zou zijn uitgesteld. Er blijkt namelijk veel onenigheid te zijn over een wetsvoorstel. Toch zal de onthulling worden doorgezet, blijkt uit nieuwe details. Maar aan controverse lijkt de digitale euro niet te ontsnappen.

Wetsvoorstel rondom CBDC komt toch snel

Een bron van CoinDesk verklaarde afgelopen maandag dat de onthulling van het plan, die op 28 juni moet plaatsvinden, was geschrapt. De reden hiervoor was onbekend, en het was ook nog onduidelijk tot wanneer de conceptwet was uitgesteld.

Nu heeft Mairead McGuinness, de EU-commissaris die de verantwoordelijkheid draagt voor de politieke aspecten van het project, verklaart aan CoinDesk dat het plan gewoon op 28 juni onthuld wordt. McGuinness wil tegelijkertijd een tweede wetsvoorstel introduceren dat gaat over de ‘wettelijke status van cash’. Wat dit precies inhoudt, is nog niet duidelijk.

Critici zijn bezorgd dat de Europese Centrale Bank (ECB) de digitale euro kan misbruiken, daarom hebben voorvechters voor mensenrechten besloten om in kaart te brengen hoe overheden en centrale banken omgaan met hun nieuwe speeltjes. De ECB moet de CBDC uiteindelijk uitgeven.

Ministers EU niet overtuigd van CBDC’s

Toch bestaat er ook een hoop verdeeldheid binnen het Europees Parlement, blijkt uit een nieuw rapport van CoinDesk. Het wetsvoorstel omtrent de digitale euro zou gaan over privacy, offline gebruik en distributie – en daarin vooral over waar het project niet voor gebruikt zou mogen worden.

Denk daarbij aan mensen verbieden om te grote bedragen op dergelijke CBDC-accounts te laten staan. Ook rentenieren via de CBDC zelf zou niet de bedoeling zijn – vermoedelijk zul je daarvoor gewoon bij je bank moeten zijn, die je gewoon nog zal kunnen gebruiken om de digitale munt te storten, zij het in digitale vorm.

Politici klagen over het gebrek aan duidelijk positieve kanten van de digitale euro. Zij zijn bezorgd dat het een project à la ‘Big Brother’ zal zijn, een inbreuk op privacy. Het zou ook niets meer zijn dan een kopie van het bestaande betalingssysteem. De meeste delen van de Europese economie zijn immers al digitaal.

Andere politici denken dat de verwarring expres wordt opgeschud door banken, die bang zouden zijn dat ze hun invloed verliezen. Maar er zijn ook optimisten. Zo zou het juist extra privacy kunnen brengen, iets wat de ECB zelf ook heeft beweerd. Ook kan het gunstig zijn voor de financiële inclusie in Europa. 

The post Analyse: Digitale euro: nieuw plan wordt nog deze maand onthuld
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!