Van het ene moment op het andere kan je overspoeld raken met een berg aan onvoorziene uitgaven. Een kapotte wasmachine, reparatie aan je auto, een flinke boete en noem het maar op. Om te voorkomen dat je met je handen in je haar komt te zitten is het van uiterst belang dat je een financiële buffer opbouwt. Hoe groot gedeelte van je salaris moet je echter opzij leggen om slapeloze nachten wat dat betreft te voorkomen?

Financiële buffer

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, beter bekend als Nibud, stelt een zogenoemde BufferBerekenaar beschikbaar voor alle bezoekers van de website. De BufferBerekenaar is een onafhankelijke rekentool dat ‘’huishoudens inzicht geeft in het bedrag dat verstandig is om achter de hand te hebben om onverwachte, grotere, noodzakelijke uitgaven op de korte en middellange termijn direct te kunnen betalen’’.

Het bufferbedrag is opgebouwd uit vijf onderdelen: vervanging inboedel, onderhoud huis & tuin, onderhoud auto, vervanging auto en onvoorziene uitgaven.

Als voorbeeld gebruiken we een alleenstaand persoon zonder kinderen in een huurwoning. Voor het gemak nemen we het modaal inkomen in gebruik wat uit cijfers van salarisdienstverlener ADP gelijk staat aan 3.086 euro per maand. Ook gaan we uit van het bezit van een tweedehands auto in de compactklasse.

Met deze gegevens komt het adviesbuffer uit op een totaal van 10.700 euro. Hiermee zou je de onverwachte, grotere, noodzakelijke uitgaven mee op kunnen vangen.

Stappenplan geld opzij zetten

Het Nibud adviseert om iedere maand tien procent van je inkomen opzij te zetten om op die manier jouw buffer op te bouwen. Wanneer je tien procent blijft sparen, vul je de buffer steeds weer aan en blijf je op die manier financieel gezond. Nibud adviseert tevens om het geld automatisch naar een spaarrekening te laten overschrijven zodat je er niet zelf over na hoeft te denken. Ook raadt het aan om aan het einde van het jaar de balans op te maken om te kijken in hoeverre het ook daadwerkelijk is gelukt.

Tien procent van je inkomen opzij leggen lijkt uiteraard makkelijker dan het is. De maandelijkse kosten kunnen namelijk al snel oplopen. Wanneer je ook nog een deel van je salaris wil investeren in bijvoorbeeld crypto als bitcoin (BTC) zul je erg bewust met je geld om moeten gaan. Eerder vandaag (interne link naar mijn Finance artikel van vandaag) heb je wellicht voorbij zien komen dat op je centen letten tot een enorm vermogen zou kunnen leiden.

The post Analyse: Dit is hoeveel geld je achter de hand moet houden als buffer
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!