De Nederlandse overheid is actiever dan je misschien denkt bij het maken van beleid in de crypto-industrie. Het lijkt misschien zo dat de markt volkomen ongereguleerd is, maar hij wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Deze week vindt de jaarlijkse conferentie van het World Economic Forum in Davos plaats. Klaas Knot, de directeur van De Nederlandsche Bank (DNB), was er ook bij.

Gesprekken over crypto-regulatie in Davos

Knot sprak in een vraaggesprek met de minister voor Artificial Intelligence van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Ripple-CEO Brad Garlinghouse en Mairead McGuinness van de Europese Commissie. Het was het enige gesprek op het grote podium dat ging over cryptocurrencies.

Vorig jaar is de markt behoorlijk ingestort door de problemen met onder andere Terra (LUNA), Celsius, FTX en de hard stijgende rentes. Veel mensen zijn hard geraakt door de chaotische omstandigheden, daarom was regulatie het belangrijkste onderwerp in dit gesprek.

Omar bin Sultan Al Olama, de minister van de VAE, verklaarde dat zijn rechtsgebied allesbehalve vriendelijk was voor crypto-bedrijven. Geen enkel bedrijf in de sector heeft op het moment een licentie van de crypto-waakhond van het land, de Virtual Asset Regulation Authority (VARA).

Opmerkelijk is dat de meeste landen niet eens zo’n overheidslichaam hebben en de VAE wel, maar dat bedrijven toch geen licentie aan kunnen vragen. Ook benadrukt de minister dat hij Terra-medeoprichter Do Kwon niet kon vinden in Dubai, waar hij naartoe zou zijn gevlucht na het instorten van het Terra-ecosysteem (LUNA). Hij vindt dat rechtsgebieden zoals Dubai, Londen en Singapore criminelen aantrekken omdat ze betrouwbaarheid uitstralen.

Klaas Knot bekritiseert crypto-belastingparadijzen

Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) vond juist het tegenovergestelde. Hij meent dat veel cryptovaluta juist vaak worden uitgegeven op plekken die hij ‘zonnige plekken voor schimmige mensen’ noemt.

De VAE-minister kwam vervolgens terug op zijn uitspraak. “[Criminelen] zul je overal vinden. Je ziet ze in de Bahama’s, in New York en in London. Overheden moeten met elkaar samenwerken om te voorkomen dat criminelen van het ene land naar het andere verhuizen [om de wetshandhaving te omzeilen].

Knot gebruikte de blockchain-niet-crypto-tactiek, volgens CoinDesk. Blockchains zijn volgens de topman zeker nuttig, het instituut experimenteert er immers zelf ook mee. “Niemand twijfelt aan het nut van blockchains,” aldus de directeur. Het is een flinke U-bocht ten opzichte van een jaar geleden, toen vond de DNB dat de techniek nog niet volwassen genoeg was om financiële markten op te bouwen.

The post Analyse: DNB president Klaas Knot opent in Davos vuur op crypto
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!