Vandaag is de eerste dinsdag van september, en die staat al sinds 1997 in het teken van ‘Duurzame Dinsdag‘. Op deze dag ontvangt het kabinet een koffertje met een groot aantal duurzame ideeën. Nog niet zo lang geleden was je een gekkie als je begon over duurzaamheid het klimaat, maar dat is vandaag de dag wel anders. Deze tak van sport staat tegenwoordig steeds hoger op het lijstje van overheden en het bedrijfsleven. Voor crypto zijn de gevolgen ook groot, maar niet per definitie negatief.

Overheden streng voor bitcoin miners

Overheden waren een paar jaar geleden nog vrij onverschillig wat bitcoin (BTC) en crypto mining betreft, maar met name sinds vorig jaar is daar verandering in gekomen. Toen werd opeens duidelijk hoe sceptisch veel regeringen zijn op Proof-of-Work, waaronder de  Europese overheid. Toch stemde het Europees Parlement tegen een compleet verbod op mining.

Dit jaar maakte ook de Amerikaanse regering duidelijk dat het niet zo warm werd van dit deel van de crypto-industrie, omdat het de klimaatdoelen in de weg kan zitten. Gelukkig voor Amerikaanse miners is de beoogde extra belasting van 30% nooit ingevoerd.

Bitcoin mining kan ook schoon

Vorig jaar lag het energieverbruik van het Bitcoin-netwerk alleen al op bijna 1% van de totale energiebehoefte van de hele wereld. Dat klinkt als erg veel, maar volgens voorstanders is dit minder erg dan je zou denken. Veel van de energie die bitcoin miners gebruiken zou zonder mining namelijk hoe dan ook verloren gaan. Miningbedrijven doen de wereld dus een plezier door de energie wél te gebruiken.

Daarbij moeten we bijvoorbeeld denken aan het affakkelen van aardgas, dat ontstaat als restproduct in de olie-industrie. De hoeveelheid aardgas die bij het aanboren van aardolie vrijkomt is zó klein dat het economisch niet rendabel is om het af te vangen. Dankzij bitcoin mining is dit wél de moeite waard. Veel bedrijven in de sector stappen daarom langzaam maar zeker over op mining.

Dit is exact wat het grote Nederlandse boekhoudkantoor KPMG onlangs voorstelde. Als crypto mining ingezet wordt als stimulans om te verduurzamen, dan is dit juist erg positief.

Creatieve crypto mining doeleinden

Een andere energiebron is afkomstig van een nog veel opmerkelijkere plek: afvalbergen. De organische stoffen die op de stort liggen worden namelijk omgezet in methaan, en energiebedrijven willen dit gebruiken om energie mee op te wekken. Zo kun je op een enorm duurzame manier minen. Methaangas is namelijk 84 keer zo sterk als CO2.

Als je het om zou zetten, dan zou de impact op het klimaat juist enorm kunnen bijdragen aan een schoon milieu. Dat is exact wat de Amerikaan Daniel Batten wil doen met zijn nieuwe bedrijf, waar hij onlangs 13 miljoen dollar voor heeft opgehaald.

Er zijn nog veel meer creatieve takken van sport binnen de wereld van crypto mining. Zo heeft een creatieve sleutelaar het verwarmingselement van zijn wasmachine vervangen door mininghardware, en anderen zetten het in als verwarming. Dat gebeurt zelfs op grote schaal, zo delft een Nederlandse kas bitcoin om de planten te verwarmen. Normaal gebeurt dat met gas.

Impact BTC mining flink overschat

Ook bleek eind augustus dat het onderzoekers het verbruik van bitcoin misschien flink hebben overschat. Het daadwerkelijke verbruik zou volgens de meest conservatieve schattingen 16,8% lager liggen, volgens het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF).

The post Analyse: Duurzame dinsdag: Hoe Bitcoins vuile imago steeds groener wordt
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!