Waar sommige beleidsmakers bijzonder hard zijn tegen de crypto-industrie, probeert de Europese Unie juist een constructief beleid te formuleren. Objectief kijken naar de stand van zaken hoort daarbij. De European Securities and Markets Authority (ESMA) zet in een onderzoeksrapport uiteen wat het vindt van decentralized finance (DeFi).

Europese regulator niet alleen negatief over crypto-subsector

Op 11 oktober heeft de ESMA een 22 pagina’s tellend rapport gepubliceerd dat praktisch alle kanten van de DeFi-wereld beschrijft. Opvallend is dat het instituut niet alleen maar negatief is over de subsector. Zo prijst het DeFi voor het vergroten van de financiële inclusie – je hebt immers alleen een apparaat met een internetverbinding en een walletadres nodig om gebruik te maken van DeFi. Ook heeft het potentieel om snel, veilig en kosteneffectief te zijn, vindt de ESMA.

Populariteit Ethereum een risico

Maar tegelijkertijd is de beleidsmaker vrij kritisch op DeFi. Zo merkt het op dat ongeveer 60% van de gehele DeFi-industrie gebruikmaakt van Ethereum (ETH). Als er problemen zouden ontstaan bij Ethereum zelf, dan heeft een groot deel van de sector dus een probleem.

Ook vindt het DeFi erg speculatief. Veel cryptocurrencies zijn immers van nature al volatiel, en daarnaast is er binnen de sector geen tekort aan hefbomen. De naam verklapt het eigenlijk al; DeFi gebruik je onder andere als je geld wilt lenen of wilt uitlenen.

Verder waarschuwt de ESMA voor complexe of risicovolle financiële producten. In de afgelopen bullmarkt trokken veel protocollen investeerders aan door erg hoge rendementen te beloven, vaak zelfs bóvenop de eventuele rendementen van de volatiele tokens. Het instituut noemt het ingestorte Terra (LUNA) ecosysteem als voorbeeld van een risicovol project.

Ook wordt er gewaarschuwd voor hacks, operationele en technische risico’s. Daar was de afgelopen jaren ook geen gebrek aan. In 2022 was DeFi zelfs verantwoordelijk voor 82,1% van alle hacks.

Verder zorgt de gebrekkige liquiditeit juist regelmatig voor inefficiëntie. Dat blijkt uit hoe hoog protocollen soms handelscommissies leggen. Soms is dat een foutje van het protocol, maar soms is dit simpelweg hoe het protocol werkt. Zo betaalde een handelaar onlangs meer dan een ton om via één enkele transactie te investeren in een memecoin. Al met al vindt zelfs de ESMA dat DeFi grote kansen biedt, maar ook dat een aantal problemen opgelost moeten worden.

The post Analyse: EU: Crypto DeFi biedt voordelen, maar ook grote risico’s
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!