De Europese Unie wil een limiet in gaan stellen voor banken voor hoeveel bitcoin (BTC) en andere crypto zij mogen bezitten. Dat blijkt uit een recent plan. Het plan moet ervoor zorgen dat banken niet teveel blootstelling hebben aan cryptocurrencies in verhouding tot andere activa om zo risico’s te minimaliseren.

Crypto-activa in 2 klassen ingedeeld

In het plan valt te lezen dat een bank niet meer dan 1% van de waarde van zijn ‘Tier 1’ kapitaal in ‘Tier 2′ kapitaal mag hebben zitten. De eerste groep bestaat uit kapitaal dat als veilig en stabiel wordt bestempeld. Tier 2 is kapitaal dat meer risico’s met zich meebrengt, waaronder dus crypto.

Het risico van cryptocurrencies als bitcoin en ethereum (ETH) is de volatiliteit van de koersen. Deze kunnen in sommige gevallen met tientallen procenten dalen of stijgen. Mocht een bank teveel blootstelling hebben aan dergelijke activa dan kan dit problemen veroorzaken.

Crypto zelf wordt volgens het plan daarnaast ook in twee groepen ingedeeld. Klasse 1 crypto zijn minder risicovol en bestaan bijvoorbeeld uit gereguleerde stablecoins. Daarnaast vallen ook getokeniseerde financiële instrumenten in deze klasse. Klasse 2 zijn cryptocurrencies als BTC, ETH en cardano (ADA).

Bitcoin regel komt overeen met eerdere adviezen

Het voorstel lijkt erg op het advies van het Basel Committee on Banking Supervision (BCBS), een internationaal comité voor bancaire toezichthouders. Het comité stelde eind juni dat banken maar 1% van hun reserves in bitcoin mogen stoppen. Bovendien adviseerde het comité om een risicoweging te hanteren van 1.250% op klasse 2 crypto. Ook dit percentage komt voor in het nieuwe voorstel van Ville Niinistö, de Europarlementariër die het voorstel indiende:

“Blootstellingen aan cryptoactiva van klasse 2 krijgen een risicogewicht van 1250% ten opzichte van de absolute waarde van de totale long-posities en de absolute waarde van de totale short-posities in de cryptoactiva.”

Toen het BCBS deze risicoweging voorstelde waren de banken niet blij. In september 2021 kwamen JPMorgan en Deutsche Bank met een gezamenlijke reactie:

“Als een bank $100 aan bitcoin-blootstelling aanhoudt, zou dit aanleiding geven tot risicogewogen activa van $1.250, die, wanneer vermenigvuldigd met de minimale kapitaalvereiste van 8%, resulteert in het opzij zetten van ten minste $100.”

Het plan van de EU dient eerst nog door de Commissie economische en monetaire zaken van de EU te worden aangenomen. De commissie bespreekt dit pas in december van dit jaar.

The post Analyse: EU wil dat banken niet meer dan 1% in bitcoin investeren
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!