Sinds 2023 werkt de Europese Unie (EU) hard aan crypto-wetgeving, om toezichthouder meer duidelijkheid en bevoegdheden te geven voor wat betreft de digitale munten. Na het bereikte akkoord in 2023, zal later dit jaar de wetgeving gefaseerd worden ingevoerd. 

Zorgen over nieuwe crypto-wetgeving

Toch zijn er ook zorgen over de nieuwe wetgeving. Zo zouden toezichthouders inconsistent zijn in het handhaven van de al bestaande wetgeving. Ook Jon Helgi Egilsson, voorzitter en oprichter van digitale valuta aanbieder Monerium, spreekt zich hierover uit.

Het bedrijf van Egilsson is gelicentieerd in Europa en biedt de eerste digitale euro (EURe) aan op de blockchain. Hiermee kunnen zij wereldwijde betalingen snel en goedkoop uitvoeren. Het bedrijf is gevestigd in IJsland, wat geen lidstaat van de EU is, maar wel lid is van de Europees Economische Ruimte (EER). Hierdoor maakt het wel deel uit van de interne markt van de EU.

Volgens Egilsson is de nieuwe wetgeving, genaamd Markets in Crypto-Assets (MiCa), gebouwd op de al bestaande wetgeving Electronic Money Directive (EMD II). Het probleem is volgens hem dat de al bestaande wetgeving al jarenlang wordt genegeerd. Hij spreekt dan ook zijn zorgen uit over de handhaving in het algemeen en de verschillende gevolgen voor digitale geld bedrijven in de regio.

Ongelijke behandeling in toezicht

Bedrijven die digitaal geld willen uitgeven, hebben hiervoor een vergunning nodig. Zonder vergunning kunnen zij boetes krijgen en lopen de personen achter het bedrijf zelfs het risico op een gevangenisstraf. Het probleem zit volgens Egilsson echter in het feit dat niet iedereen onder hetzelfde strenge toezicht staat.

Concurrenten van Monerium bieden dezelfde producten en diensten aan, maar beschikken over geen enkele vergunning volgens Egilsson. Daarnaast kost het verkrijgen van een vergunning veel tijd en geld. En wanneer men een vergunning heeft, zijn zij vervolgens direct beperkt door strenge regels. Ook moet alles eerst worden voorgelegd bij de toezichthouder, die dit vervolgens regelmatig afwijst.

Terwijl Monerium onder streng toezicht staat, staan andere geldvormen zoals stablecoins dit niet. Egilsson vindt dit opmerkelijk en begrijpt niet dat toezichthouders dit al jaren gewoon laten gebeuren.

Verschillende perspectieven

Binnen de EU zijn er twee verschillende wetgevings-perspectieven, legt Natalia Latka van het blockchain analyse bedrijf Merkle Science aan Cointelegraph uit.

Het eerste perspectief ziet de al bestaande wetgeving EMD als de belangrijkste wetgeving. Deze wetgeving zou al van toepassing zijn op digitaal geld, voordat MiCa actief werd. MiCa is dan ook geen nieuwe wetgeving, maar enkel het vastleggen en versterken van het al bestaande raamwerk vanuit de EMD.

In MiCa zelf is ook vastgelegd dat tokens voor elektronisch geld moeten worden beschouwd als elektronisch geld. Dit onderbouwd dus ook dat EMD van toepassing is op cryptocurrencies. Het andere perspectief is dat MiCa de primaire wetgeving is voor stablecoins en cryptocurrencies. Volgens voorstanders van dit perspectief zijn er grote verschillen tussen cryptocurrencies en traditioneel digitaal geld.

Zo zou de Europese Commissie er bewust voor hebben gekozen om op maat gemaakte wetgeving op te stellen voor deze vorm van digitaal geld. Er zitten volgens hen meer risico’s aan deze vorm, waardoor er meerdere gaten in de al bestaande wetgeving moeten worden gedicht.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Het bericht Europese cryptoregels minder effectief door gebrek aan handhaving verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!