De Amerikaanse overheid is al sinds augustus van 2022 niet blij met Tornado Cash. De crypto mixer zou veel gebruikt worden door Noord-Koreaanse staatshackers, daarom doet de overheid er alles aan om het gebruik van de dienst zoveel mogelijk de kop in te drukken.

Maar een aantal crypto-voorstanders en privacyvoorvechters heeft besloten om het Amerikaanse Ministerie van Financiën aan te klagen omdat de sancties onterecht waren. Toch vindt de rechter dat de overheid gelijk heeft.

Overheid lijkt crypto-mixer rechtszaak te winnen

Na de start van de rechtszaak besloot Coinbase om zich achter de aanklagers te voegen. Het vond dat de overheid veel te ver ging door Tornado Cash aan banden te leggen. Volgens de Amerikaanse grondwet hebben mensen wettelijk recht op privacy, aldus de cryptobeurs. Ook zou de aanklacht te abstract zijn. Het platform zou geen duidelijk aanwijsbare rechtspersonen hebben als basis, maar een beperkt aantal smart contracts.

Toch is de rechter het hier niet mee eens. Rechter Robert Pitman heeft namelijk de vraag van het Ministerie van Financiën om een zitting te houden voor het vellen van een definitief oordeel goedgekeurd. Dat betekent dat de rechter eigenlijk al vindt dat het ministerie gelijk heeft.

Hij benadrukt dat de aanklagers en de overheid het eigenlijk niet eens zijn over hoe Tornado Cash moet worden gedefinieerd. De één vindt immers dat de organisatie niet rechtsgeldig vertegenwoordigd wordt door personen, terwijl de ander dat juist wel vindt.

Volgens Pitman is de mixer echter wél een entiteit die aan te klagen is door de overheid, en dat de sancties van het Office of Foreign Asset Control (OFAC) gewoon geldig zijn voor Tornado Cash. Daarmee zou de beslissing van de Amerikaanse rechter overeenkomen met die van een Nederlandse rechter. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft namelijk één van de ontwikkelaars van Tornado Cash opgepakt en berecht.

Sancties tegen Bitcoin-mixer veroorzaken censuur

Nadat vorig jaar sancties werden uitgerold tegen Tornado Cash brachten ontwikkelaars nieuwe software uit voor Ethereum (ETH) validators, die voldeden aan de sancties. Dat betekent dat validators met deze software transacties van en naar Tornado Cash weigerden te verwerken. De heftige censuur veroorzaakte een hoop ophef.

In ieder geval betekent een winst voor de overheid van de VS dat Coinbase een rechtszaak minder heeft. Het is namelijk ook al verwikkeld in zaak met de Securities and Exchange Commission (SEC), die vindt dat de cryptobeurs coins verkoopt als ongeregistreerde effecten. Ook heeft Coinbase juist de SEC aangeklaagd, omdat de beleidsmaker te weinig duidelijkheid zou bieden omtrent het reguleren van de crypto-industrie.

The post Analyse: Exchange lijkt belangrijke rechtszaak omtrent ‘bitcoin-mixer’ te verliezen
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!