Goud is sinds de begin van beleggen één van de populairste (zo niet de meest populaire) instrumenten voor het behoud van rijkdom. Dit komt door de unieke kenmerken ervan, zoals een beperkt aanbod (schaarste) en een gebrek aan centraal gezag achter de oprichting ervan (soort van). De prestaties van het edelmetaal zijn de afgelopen tijd echter niet echt indrukwekkend te noemen.

Tegelijkertijd is Bitcoin (BTC), dat tevens het digitale goud genoemd wordt, een veel nieuwer concept dat de unieke eigenschappen van goud een stap verder brengt. En ook al heeft het zijn eigen nadelen, het heeft de laatste tijd veel beter gepresteerd van zijn fysieke tegenhanger. Welke van de twee moet je echter kiezen?

Goudprijs blijft dalen

Omdat het een minder volatiele en risicovolle activa is, zijn de prijsprestaties van goud doorgaans tot bloei gekomen tijdens economische onzekerheid. Dit is te zien tijdens (en vooral na) verschillende eerdere mondiale financiële crises, waaronder die uit 2008. Het edelmetaal steeg een paar jaar later naar nieuwe pieken, maar slaagde er nooit in om in de buurt van de felbegeerde grens van $2.000 per troy ounce te komen.

De volgende acht jaar (2012-2020) behoorden tot de meest welvarende in termen van mondiale economische groei, wat resulteerde in torenhoge prijzen van risicovolle activa, zoals aandelen en, ja, je raadt het al: Bitcoin. Maar later meer over BTC.

Binnen dit tijdsbestek verdween goud uit het vocabulaire van beleggers en daalde de prijs tijdens de slechtste dagen van ruim $1.900 naar minder dan $1.100. Tegen de tijd dat het decennium ten einde liep, ging het in de aanval, en toen COVID-19 de wereld verraste, explodeerde het als gevolg van de nieuwe golf van onzekerheid en economische onrust.

Hetzelfde gebeurde opnieuw toen de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uitbrak. De stopzetting van de speculaties door de Amerikaanse overheid en het onvermogen van het land om zijn eigen schulden af te betalen, resulteerden in soortgelijke ontwikkelingen.

Bron: Gold Republic

De afgelopen weken zijn echter nogal pijnlijk geweest voor het edelmetaal, dat met 7% is gedaald (meer dan $130). De prijs ten opzichte van de dollar, die behoorlijk solide is geweest (ten opzichte van andere valuta), bedraagt $1.832 vanaf de slotkoers van vrijdag. Dit leidt tot een twee overtuigende conclusies:

  1. Goud verloor al zijn jaarlijkse winsten met de laatste prijsdaling;
  2. Het metaal wordt momenteel minder gewaardeerd dan ruim tien jaar geleden, toen het zijn hoogtepunt bereikte na de bankencrisis van 2008.

Tegelijkertijd is het voor niemand een verrassing dat de dollar een enorm deel van zijn koopkracht heeft verloren, vooral na de pandemie en als gevolg van de talrijke speciale hulpprogramma’s (wat betekent dat verbluffende bedragen van de dollar worden gedrukt en naar mensen worden gestuurd voor twijfelachtige redenen).

Hoe zit het met Bitcoin?

De prestatie van goud ten opzichte van de USD was dus behoorlijk indrukwekkend tot rond 2012, toen het piekte op meer dan $1.900, net als tijdens de voorgaande enorme economische crashes. Wat is er echter sindsdien veranderd?

Hoewel er een aantal redenen kunnen zijn waarom goud niet langer als veilige haven lijkt te dienen, zouden we ons op één specifiek punt willen concentreren: het bestaan van BTC.

De cryptocurrency werd gecreëerd tijdens de eerder genoemde bankencrisis van 2008, droeg een boodschap uit voor de miljarden en biljoenen fiatgeld dat destijds in de oorspronkelijke code werd gedrukt, en bevat ook tal van kwaliteiten van goud, maar tilt deze ook naar een heel ander niveau.

Hoewel het ook schaars is (maar met bewezen schaarste, in tegenstelling tot goud), ontbeert het ook een centrale autoriteit die de circulerende hoeveelheid kan opblazen om vrij onduidelijke redenen. Maar het is ook censuurbestendig, gemakkelijk toegankelijk, discrimineert niet en is digitaal, dus je kan het overal mee naartoe nemen en heen sturen.

Dat laatste maakte het vooral lucratief tijdens de pandemie, toen de goudproductie stop werd gezet en het transport beperkte. Mensen konden geen fysiek goud in handen krijgen. Tegelijkertijd is BTC volledig digitaal; transfers duren een paar minuten en zijn over het algemeen erg goedkoop.

De prijsprestaties van BTC waren tot 2020 behoorlijk spectaculair en zeer volatiel, maar schoten omhoog in het jaar na de pandemie en schoten omhoog van $8.000 naar $69.000.

Hoewel 2022 een heel ander sentiment met zich meebracht, draait het netwerk als gevolg van de aanhoudende oorlog, industriële crashes en stijgende rentetarieven op alle cilinders. 2023 was tot nu toe ook behoorlijk positief: BTC werd 65% hoger verhandeld dan 1 januari, in tegenstelling tot het edelmetaal.

Het zou uiteraard niet terecht zijn om te beweren dat BTC nu al goud heeft verdrongen als de meest geprefereerde hedge tegen inflatie en economische onrust. Niettemin zou de naam een plaats moeten krijgen tussen de opmerkelijke opvolgers of alternatieven van het gele metaal, zoals veel financiële goeroes en vooraanstaande investeerders hebben gedaan. En wellicht zal het uiteindelijk goud kunnen vervangen.

Het bericht Goud vs. Bitcoin: Welke van de twee kies jij? verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!