Het energieverbruik van het Bitcoin (BTC) netwerk is nog altijd een gevoelig punt. Aan de ene kant hebben we de groep Bitcoiners die vinden dat het verbruik een belangrijke functie vervult. Aan de andere kant hebben we partijen als Greenpeace die het hier helemaal niet mee eens zijn. Greenpeace slingert dan ook zo nu en dan tweets de wereld in waarin het Bitcoin allerlei dingen verwijt.

“Bitcoin houdt oude olieputten open”

In een tweet haalt Greenpeace USA hard uit naar de koning der cryptocurrencies. Sinds kort zijn bitcoin mining installaties te vinden bij olieputten. Daar gebruiken zij het methaangas dat vrijkomt bij het boren naar olie. Normaal gesproken wordt dit gas afgefakkeld waarna CO2 vrijkomt.

Deze verbranding is vaak echter niet volledig. Daarnaast is het natuurlijk verspilling om het gas simpelweg te verbranden. Miners op locaties kunnen het methaangas omzetten in elektriciteit om BTC mee te minen. Hierdoor wordt het methaangas vaak vollediger verbrand en biedt het extra waarde aan de olieproducenten.

In reactie op deze ontwikkelingen schrijft Greenpeace USA: “FEIT: Bitcoin mining zorgt voor miljoenen tonnen nieuwe vervuiling in de VS” en “MYTHE: Het verbranden van “afval”-methaan kan bitcoin groen maken.” Daaraan voegt het toe:

“REALITEIT: Het verbranden van afvalgas doet niets om het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen en houdt zelfs oude gasbronnen open”

In de tweets wordt gelinkt naar een artikel van The Guardian. Daarin zegt de hoogleraar politieke wetenschappen Paasha Mahdavi over het gebruik van bitcoin miners bij olieputten:

“Het is alsof je een lekkende benzineleiding hebt en, in plaats van het probleem op te lossen, je een Humvee naast het lek aansluit en de motor voor altijd aan laat staan met de airconditioning op volle toeren,”

Bitcoiner slaat terug

Dergelijke uitspraken laten de echte Bitcoiners natuurlijk niet zomaar langs zich heen gaan. Daniel Batten, een naam die we vaker in het bitcoin nieuws voorbij hebben zien komen schrijft in antwoord op de Greenpeace tweet:

“FEIT: Greenpeace USA, een voormalige grassroots organisatie, nam $5 miljoen van de CEO van Ripple om misinformatie over Bitcoin te verspreiden

MYTHE: Bitcoin is slecht voor het milieu

REALITEIT: Bitcoin stabiliseert het elektriciteitsnet, maakt zonne- en windenergie winstgevend en helpt de wereldwijde methaanuitstoot te verminderen”

De discussie tussen de twee kampen zal waarschijnlijk zolang duren als bitcoin mining bestaat. Greenpeace lanceerde eerder dit jaar een campagne om Bitcoin ertoe te bewegen om over te stappen op proof-of-stake (PoS). Daarvoor kreeg het zelfs miljoenen dollars aan steun van Ripple (XRP).

The post Analyse: Greenpeace over bitcoin miners bij olieputten: ‘Slechte ontwikkeling’
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!