Cryptocurrencies zijn afgelopen jaar onder de koude douche gestapt. Ze bleken geen goede inflatiehedge te zijn, goede betaalmiddelen zijn ze volgens sommigen ook niet. Sancties zijn weer aan de orde van de dag, maar hier zou je ze óók al niet voor kunnen gebruiken. Maar volgens Harvard klopt dit juist niet. Centrale banken zouden namelijk prima bitcoin (BTC) kunnen gebruiken om de effecten van sancties te verminderen.

Bitcoin beschermt tegen sancties

Dat schrijft PhD-kandidaat Matthew Ferranti van Harvards economische afdeling in een onderzoekspaper. Veel centrale banken en aanverwante instituten hebben de afgelopen jaren gesteld dat het voor centrale banken helemaal niet nuttig is om te investeren in bitcoin, maar Ferranti claimt het tegenovergestelde.

Hij zegt dat het juist altijd zin heeft voor centrale banken om BTC aan te houden, zelfs onder ‘normale omstandigheden’. Maar als sancties een mogelijkheid zijn, dan is het nut nog veel groter. Het is dan zelfs handig om deze positie verder te vergroten. De onderzoeker benadrukt dat landen waar sancties nu al een risico vormen meer proberen om hun goudreserves te vergroten dan landen waar dit niet zo’n probleem is.

Maar zelfs een centrale bank kan niet altijd zomaar genoeg goud inslaan. Als dit het geval is, dan is bitcoin volgens de econoom het optimale alternatief. Sancties zouden voor een nieuwe stierenmarkt in cryptocurrencies kunnen zorgen. Als centrale banken meer willen diversifiëren en meer op hun balans willen hebben dan alleen goud en bijvoorbeeld staatsobligaties, dan kan dit veel geld naar crypto drijven.

Sommige crypto niet zo sanctie-proof

Bitcoin en andere cryptocurrencies worden al sinds het bestaan gezien als een manier om sancties te omzeilen. Maar de afgelopen maanden is dit vanuit allerlei kanten in twijfel getrokken. In augustus is de crypto-mixer Tornado Cash aan banden gelegd en uiteindelijk uit de lucht gehaald. Daardoor bevroor de stablecoin-uitgever Circle de USDC in ethereum-wallets van deze partij.

Daarna gingen Ethereum-validators nieuwe software gebruiken om te voldoen aan de wetgeving. Nu voldoen ongeveer 74% van alle blocks die op de Ethereum-blockchain komen aan de sanctiewetgeving. Niet erg sanctie-proof dus, zou je zeggen. Maar de Harvard-onderzoeker claimt juist dat bitcoin wel degelijk van nut kan zijn in de strijd tegen sancties.

The post Analyse: Harvard: Bitcoin kan wél gebruikt worden om sancties te omzeilen
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!