De financiële, virtuele en fysieke werelden zijn steeds meer met elkaar verbonden geraakt. De apparaten die we gebruiken om ons leven te beheren, geven ons met één druk op de knop toegang tot bijna alles wat we willen. Het crypto-ecosysteem is hier ook niet aan ontsnapt. Cryptobetalingen, NFT’s en blockchaingames zijn niet meer alleen voorbehouden aan crypto experts. Ze zijn nu allemaal gemakkelijk beschikbaar als onderdeel van een zich ontwikkelende metaverse. Maar wat is metaverse, hoe past crypto in de metaverse en wat is de toekomst van metaverse? Je leest hier meer over in dit artikel.

Wat is metaverse?

De metaverse is een concept die de fysieke en virtuele wereld samenbrengt. Het zou meerdere online, 3D of virtuele platforms met elkaar verbinden. Je kunt het vergelijken met het internet dat verschillende websites bevat die toegankelijk zijn via één browser. Het concept werd ontwikkeld in de sciencefiction roman Snow Crash van Neal Stephenson. Hoewel het idee ooit fictie was, ziet het er nu naar uit dat het in de toekomst realiteit kan worden.

De metaverse zal worden aangestuurd door augmented reality. Hierbij bestuurt elke gebruiker een personage of avatar. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een mixed reality-vergadering kunnen houden met een Oculus VR-headset in je virtuele kantoor, je crypto-portefeuille en financiën beheren, je werk afmaken en vervolgens ontspannen in een blockchain-gebaseerd spel. En allemaal binnen de metaverse.

Naast het ondersteunen van gaming of sociale media, zal het economieën, digitale identiteit, gedecentraliseerd bestuur, en andere toepassingen kunnen combineren.

crypto metaverse

Hoe past crypto in de metaverse?

Gaming biedt het 3D-aspect van de metaverse, maar dekt niet alles wat nodig is in een virtuele wereld die alle aspecten van het leven kan omvatten. Crypto kan de andere belangrijke onderdelen bieden die nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan digitaal bewijs van eigendom, overdracht van waarde, besluitvorming en toegankelijkheid. Maar wat houden deze precies in?

Als we in de toekomst werken, socialiseren en zelfs virtuele voorwerpen kopen in de metaverse, hebben we een veilige manier nodig om eigendom aan te tonen. Daarnaast moeten we ons ook veilig genoeg voelen om deze voorwerpen of geld in de metaverse over te dragen. Ten slotte zullen we ook een rol willen spelen in de besluitvorming die in het concept plaatsvindt als die zo’n groot deel van ons leven gaat uitmaken.

Sommige videogames bevatten al enkele basisoplossingen, maar veel ontwikkelaars gebruiken in plaats daarvan crypto en blockchain als een betere optie. Blockchain biedt een gedecentraliseerde en transparante manier om met de onderwerpen om te gaan, terwijl de ontwikkeling van videogames meer gecentraliseerd is.

Blockchain-ontwikkelaars halen ook inspiratie uit de videogamewereld. Zo wordt gamification gebruikt in Decentralized Finance (DeFi) en GameFi. Het ziet er zelfs naar uit dat de twee werelden in de toekomst nog meer geïntegreerd kunnen raken.

Even tussendoor…Je vindt ons ook op Instagram! Hier delen we dagelijks het laatste crypto nieuws en interessante crypto feiten! Klik hier om ons te volgen

Belangrijkste aspecten van blockchain geschikt voor metaverse

De belangrijkste aspecten van blockchain die geschikt zijn voor de metaverse zijn:

  1. Digitaal bewijs van eigendom: Door een wallet te bezitten met toegang tot je private keys, kun je direct het eigendom van een activiteit of een asset op de blockchain aantonen. Je kunt bijvoorbeeld een exacte transcriptie van je transacties op de blockchain laten zien terwijl je aan het werk bent om verantwoording af te leggen. Een portemonnee is een van de meest veilige en robuuste methoden voor het vaststellen van een digitale identiteit en eigendomsbewijs.
  2. Mogelijkheid tot digitale verzamelbaarheid: Net zoals we kunnen vaststellen wie de eigenaar van iets is, kunnen we ook aantonen dat een item origineel en uniek is. Voor een metaverse die meer real-life activiteiten wil integreren, is dit belangrijk. Door middel van NFT’s kunnen we objecten creëren die 100% uniek zijn en nooit exact gekopieerd of vervalst kunnen worden. Een blockchain kan ook het eigendom van fysieke voorwerpen vertegenwoordigen.
  3. Waardeoverdracht: Een metaverse zal een manier nodig hebben om waarde veilig over te dragen die gebruikers vertrouwen. In-game valuta in multiplayer games zijn minder veilig dan crypto op een blockchain. Als gebruikers grote hoeveelheden tijd doorbrengen in de metaverse en daar zelfs geld verdienen, zullen ze een betrouwbare valuta nodig hebben.
  4. Governance: De mogelijkheid om de regels van je interactie met de metaverse te controleren, moet ook belangrijk zijn voor gebruikers. In het echte leven hebben we stemrecht in bedrijven en kunnen we leiders en regeringen kiezen. Het al ook manieren nodig hebben om eerlijk bestuur te implementeren, en blockchain is al een bewezen manier om dit te doen.
  5. Toegankelijkheid: Het creëren van een wallet is open voor iedereen over de hele wereld op publieke blockchains. In tegenstelling tot een bankrekening, hoef je geen geld te betalen of gegevens te verstrekken. Dit maakt het een van de meest toegankelijke manieren om financiën en een online, digitale identiteit te beheren.
  6. Interoperabiliteit: Blockchain-technologie verbetert voortdurend de compatibiliteit tussen verschillende platforms. Projecten zoals Polkadot (DOT) en Avalanche (AVAX) maken het mogelijk om aangepaste blockchains te creëren die met elkaar kunnen interageren. Een enkele metaverse zal meerdere projecten met elkaar moeten verbinden, en blockchain technologie heeft hier al oplossingen voor.

Crypto metaverse voorbeelden

Hoewel we nog geen eengemaakte, gekoppelde metaverse hebben, zijn er wel tal van platformen en projecten die op de metaverse lijken. Doorgaans bevatten deze ook NFT’s en andere blockchain-elementen. Axie Infinity en Decentraland zijn twee voorbeelden die op metaverse lijken.

  • Axie Infinity: Dit is een spel om te spelen en te verdienen dat spelers in ontwikkelingslanden de mogelijkheid biedt om een consistent inkomen te verdienen. Door drie wezens, bekend als Axies, te kopen of cadeau te krijgen, kan een speler het Smooth Love Potion (SLP) token gaan verbouwen. Bij verkoop op de open markt kan iemand ruwweg $200 tot $1000 (USD) verdienen, afhankelijk van hoeveel hij speelt en de marktprijs. Hoewel Axie Infinity niet voorziet in een uniek 3D karakter of avatar, geeft het gebruikers de mogelijkheid voor een metaverse-achtige baan. Je hebt misschien al het beroemde verhaal gehoord van Filippino’s die het gebruiken als een alternatief voor een voltijdse baan of bijstand.
  • Decentraland: Decentraland is een online, digitale wereld die sociale elementen combineert met cryptocurrencies, NFTs, en virtueel vastgoed. Bovendien nemen spelers ook een actieve rol op in het bestuur van het platform. Net als andere blockchain-spellen worden NFT’s gebruikt om cosmetische verzamelobjecten te vertegenwoordigen. Ze worden ook gebruikt voor LAND, 16×16 meter landpercelen die gebruikers in het spel kunnen kopen met de cryptocurrency MANA. De combinatie van dit alles creëert een complexe crypto-economie.

Wat is de toekomst van de metaverse?

De toekomst ziet er rooskleurig uit. Facebook is een van de luidste stemmen voor de creatie van een eengemaakte metaverse. Dit is bijzonder interessant voor een crypto-aangedreven metaverse vanwege Facebooks Diem stablecoin-project.

Mark Zuckerberg heeft expliciet zijn plannen genoemd om een metaverse-project te gebruiken om werk op afstand te ondersteunen en de financiële kansen voor mensen in ontwikkelingslanden te verbeteren. Doordat Facebook sociale media, communicatie en crypto-platforms bezit, heeft het een goede start om al deze werelden in één te combineren. Andere grote techbedrijven richten zich ook op de creatie van een metaverse, waaronder Microsoft, Apple en Google.

Als het gaat om een crypto-aangedreven metaverse, lijkt verdere integratie tussen NFT-marktplaatsen en 3D virtuele universa de volgende stap. NFT-houders kunnen hun goederen al van meerdere bronnen verkopen op marktplaatsen als OpenSea en BakerySwap, maar een populair 3D-platform hiervoor is er nog niet. Op grotere schaal zouden blockchain-ontwikkelaars populaire metaverse-achtige applicaties kunnen ontwikkelen met meer organische gebruikers dan een grote techgigant.

The post Analyse: Hoe past crypto in de metaverse?
appeared first on crypto inzichten

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!