Het debat rondom het energieverbruik van proof-of-work (PoW) cryptocurrencies, zoals het Bitcoin (BTC) netwerk, is levendiger dan ooit. Onlangs stelde medeoprichter van Ethereum (ETH), Anthony Donofrio, nog dat het Bitcoin netwerk “veels te veel” energie verbruikte. Er bestaat echter ook een hoop onduidelijkheid en misinformatie wat betreft dit onderwerp en hoeveel energie gebruikt het Bitcoin netwerk nou eigenlijk echt?

Bitcoin energieverbruik

Er zijn al best een aantal grote onderzoeken uitgevoerd die het energieverbruik van verschillende crypto netwerken onder de loep heeft genomen. Het vervelende is echter dat de resultaten van deze verschillende netwerken niet altijd overeenkomen. Zo stelt een onderzoek van Digiconomist dat het Bitcoin netwerk zo’n 204 Twh aan energie verbruikt. Dit zou een verbazingwekkende 0,81% van de totale energiebehoefte van de hele wereld zijn.

Een ander groot onderzoek van de University of Cambridge kwam echter tot een totaal andere conclusie. Volgens dit onderzoek kwam het totale energieverbruik van het Bitcoin netwerk uit op slechts 128 TWh. Dat is nog steeds aanzienlijk, maar wel significant lager dan de schatting van Digiconomist.

Daarnaast wordt in dergelijke onderzoeken de impact op het klimaat niet meegenomen. Zo maakt ongeveer 60% van alle Bitcoin miners gebruik van volledig groene energie. Dat betekent dat het Bitcoin netwerk verantwoordelijk is voor slechts 0,08% van de wereldwijde koolstofuitstoot, dat stelde CoinShares onlangs in een onderzoek.

Proof-of-stake netwerken en bitcoin

Er kan geconcludeerd worden dat het vaststellen van het precieze energieverbruik van het Bitcoin netwerk lastig is, eveneens het bepalen van de effecten van dit energieverbruik op het klimaat. Desalniettemin is het een feit dat het Bitcoin netwerk grote hoeveelheden energie verbruikt.

Volgens tegenstanders van proof-of-work netwerken, zoals Bitcoin dus, is dit energieverbruik ook totaal onnodig. Er bestaan namelijk alternatieven voor het mining proces, dat ervoor zorgt dat er astronomische hoeveelheden stroom benodigd zijn. Een van die alternatieven is het zogeheten proof-of-stake (PoS) consensus model.

Om het energieverbruik drastisch te verminderen zal het Ethereum netwerk daarom -merge/">ergens dit jaar overschakelen van PoW naar PoS. Dit zal ervoor zorgen dat de 85 TWh aan energie (Volgens Digiconomist) zal worden teruggedrongen tot bijna niets.

The post Analyse: Hoeveel energie gebruikt het Bitcoin netwerk nou écht?
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!