Vorig jaar ging het ene na het andere crypto-bedrijf kopje onder. We zitten inmiddels al meer dan acht maanden in 2023 en nog altijd zitten sommige slachtoffers met de handen in hun haren. Een zogenoemde Chapter 11-faillissementsprocedure is veelvuldig gekozen door de failliete bedrijven in een poging hun financiële gezondheid te herstellen. Dit is echter allesbehalve goedkoop en in dit artikel bespreken we de torenhoge kosten van voormalig crypto-grootmachten FTX, Celsius Network, Voyager Digital, BlockFi en Genesis.

Crypto faillissementen leveren goud op

Uit een analyse van The New York Times blijkt dat advocaten, accountants, consultants, analisten en andere professionals minstens 700 miljoen dollar hebben binnen geharkt uit de faillissementen van eerdergenoemde crypto-firma’s. Specifiek heeft de analyse gekeken naar de periode tussen 5 juli 2022 en 31 juli 2023.

Volgens de gegevens zijn de juridische experts die betrokken zijn bij de zaak rondom FTX, de in november omgevallen crypto exchange, de grootste winnaars. In totaal zouden zij namelijk 326 miljoen dollar in rekening hebben gebracht. Het advocatenkantoor Sullivan & Cromwell, dat het faillissement van FTX beheert, heeft naar verluidt meer dan 110 miljoen dollar aan juridische kosten verrekent, naast 500.000 dollar aan onkosten.

Analisten van The New York Times stellen bovendien dat Kirkland & Ellis, het advocatenkantoor dat de faillissementen van Celsius, Voyager en Genesis afhandelt, in totaal 101 miljoen dollar heeft gefactureerd voor zijn werk, met 2,5 miljoen dollar aan onkosten.

Alavarez & Marsal, een wereldwijd opererend advies- en consultancybedrijf, heeft naar verluidt meer dan 125 miljoen dollar in rekening gebracht wegens zijn bijdragen aan FTX, Celsius en Genesis.

Recentelijk kon je tevens lezen dat FTX iedere maand maar liefst 50 miljoen dollar aan vergoedingen betaalt aan advocaten en andere professionals.

Schuldeisers zijn de dupe: nog steeds geen toegang tot hun BTC

De schuldeisers van de omgevallen crypto-bedrijven zijn vanzelfsprekend de dupe van de torenhoge kosten dat het faillissementsproces met zich meebrengt. Veel investeerders hebben na vorig jaar dan ook hun lesje geleerd wat betreft het bewaren van hun crypto. Wanneer je niet zelf de private keys in handen hebt, ben je niet de volwaardige eigenaar van de munten.

De meeste slachtoffers zitten nog altijd te wachten voordat zij een deel van hun crypto-vermogen in ontvangst kunnen nemen. Door jouw bitcoin (BTC) en andere cryptomunten in een eigen wallet te bewaren, kun je nare situaties als deze voorkomen.

The post Analyse: Juridische rijkdom na crypto faillissementen: de oogst van advocaten
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!