Als klimaattwijfelaar rijzen mij opnieuw de haren te berge bij het lezen van het bericht dat mogelijk nu ook het ABP voor de rechter wordt gedaagd. Eerder werd de Koninklijke Shell schuldig verklaard aan gevaarlijke klimaatverandering en veroordeeld om de CO2-uitstoot in 2030 met 45 procent te hebben verlaagd. Na deze rechtszaak is er de vrees dat naast het ABP ook de energie-intensieve industrie en landbouw een gerechtelijke procedure staat te wachten.

Korten pensioenen

Voorlopig is eerst het grootste NL-pensioenfonds ABP aan de beurt. Urgenda bedankt! Ik ben namelijk één van die vele gepensioneerden die een gekort pensioen ontvangen van een pensioenfonds dat is gedwongen om een hoger rendement op aandelen te behalen vanwege de lage rentestandaard. De pensioenen staan al 11 jaar stil en bewegen niet mee met de loon- en prijsspiraal, de inflatie dus. Gepensioneerden liften met hun pensioenfondsen mee op de negatieve rendementen van staatsleningen en teren in op hun eigen opgebouwde spaarcenten waar de bankkosten en inflatie vanaf gaan. Wanneer in Nederland sprake zou zijn van economische groei dan wordt deze niet veroorzaakt door de gepensioneerden maar door de werkende massa. Lonen bewegen, afhankelijk van de sectoren uiteraard, nog altijd mee met de inflatie. Als de vakbonden het goed doen dan slepen ze er een loonstijging uit die hoger ligt dan de inflatie. Gepensioneerden zijn afhankelijk van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die nota bene dankzij de invoering van de nieuwe pensioenwet een korting op pensioenen heeft weten uit te stellen tot volgend jaar. Meer korting valt niet uit te sluiten als de rechter ook ten opzichte van het ABP een negatief vonnis uitspreekt.

Pensioenpremies omhoog

De Urgenda-activisten willen dat het grootste pensioenfonds van Nederland stopt met beleggingen in fossiele bedrijven. Pensioenfondsen lopen al langer aan tegen de druk om meer groen te beleggen. Het dilemma is dat door de lagere rendementen de bal op de stip wordt gelegd voor het doel van alle pensioenfondsen. Het is makkelijk scoren op deze manier. De rechter zal in navolging van het vonnis op Shell zich wellicht gedwongen voelen ook het ABP te verplichten om te gaan naar groen. Althans onder de gedachte van gelijke monniken gelijke kappen. Als ik de rechter was zou ik natuurlijk het belang van de inkomens van gepensioneerden in de uitspraak meewegen, maar helaas ben ik als gepensioneerde partijdig en ben ik geen rechtsgeleerde. Ik probeer wel rationeel te denken en mis dan een stukje logica in de beweegreden van Urgenda. Als pensioenfondsen worden gedwongen om genoegen te nemen met lagere rendementen zullen niet alleen de pensioenen maar ook de lonen van werknemers worden getroffen omdat pensioenpremies dan omhoog moeten.

Mark Rutte en Frank de Boer

Uiteraard begrijp ik de bedoeling van klimaatactivisten dat we allemaal moeten worden gedwongen tot consuminderen om klimaat en milieu te ontlasten. Ga dan niet de rechtspraak belasten maar wend je rechtstreeks tot de samenleving met de oproep om collectief mee te doen. Het vervelende is nu dat de toon wordt gezet door een groepje activisten die doorgaans geacht worden te stemmen op politieke partijen waar de elite zich thuis voelt. Dat zijn de kiezers met een riant inkomen die niet direct financieel nadeel ondervinden van de repressieve klimaatmaatregelen. Die treffen juist de laagste inkomens keihard. Het lijkt mij ook onverstandig om als klein groepje activisten zoveel maatschappelijke druk uit te oefenen op de samenleving. Daarvoor hebben we de landelijke politiek. Helaas verkeert die momenteel in slechte vorm vanwege de onderlinge verdeeldheid om snel een coalitie te formeren waarmee de problemen in de polder opgelost moeten worden. Het lijkt het Nederlands elftal wel, hoewel van Frank de Boer kom je makkelijker af dan van Mark Rutte.

Harde dwang

Als er wereldse problemen zoals de klimaatopwarming moeten worden bestreden dan kan dat niet worden afgedwongen door een minderheidsgroepje. Daarvoor is saamhorigheid nodig plus het besef dat dringend handelen noodzakelijk is, zoals wanneer in een oorlog het leger op punt staat te capituleren en de vijand ons dreigt te bezetten. Als vergroening van de samenleving via gerechtelijke procedures moet worden afgedwongen dan wordt de eindrekening als een dictaat neergelegd bij de consument. Grote bedrijven als Shell, de energie-intensieve industrie en landbouw, en ook pensioenfondsen zullen lagere winsten en lagere rendementen doorberekenen aan hun afnemers. De onderkant van de samenleving wordt zwaar gedupeerd als niet de regering maar de rechter op de stoel gaat zitten van regenten die weigeren om een volksgezinde democratische coalitie op poten te zetten. Als niet zachte dwang maar harde dwang wordt gebruikt dan is er geen sprake meer van een democratie.

Niet weer een lockdown

Steeds vaker zie ik de woorden technocratie en dictatuur voorbij komen in de verschillende media. Ik durf niet hardop te spreken over een klimaatlockdown waar eerder een politicus met een treffend groene naam van Groen Links in de Tweede Kamer zijn openlijke voorkeur aan gaf. Laten we het daar maar niet over hebben. Ook toen corona kwam werd in Den Haag al snel op een lockdown vooruit gelopen. Laten we die maatregel direct afwijzen en niet nu alvast beperkende maatregelen over onszelf afroepen. Toch heb ik een vreemd voorgevoel, ach nee, laten we elkaar niet gek maken. Kan hier op Biflatie.nl geen kwaad natuurlijk, we zijn gelukkig de mainstream media niet.

GW

The post Analyse: Na Shell nu mogelijk ABP gedaagd door klimaatactiegroep Urgenda, wie volgt?
appeared first on Biflatie.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!