Is bitcoin niet uitgevonden door Satoshi Nakamoto op 31 oktober 2008? Zeker, toen werd het witboek waarin Bitcoin voor het eerst werd beschreven gepubliceerd. Maar het is niet toen de ideeën achter bitcoin zijn ontstaan, die ontstonden (veel) vroeger.

 

Bitcoin werd ook niet gelanceerd op 3 januari 2009, toen het genesisblok werd gemaakt door Satoshi. Het was lang daarvoor gelanceerd. In feite begon het verhaal van bitcoin ongeveer tien jaar eerder, in de geest van een sciencefictionauteur genaamd Neal Stephenson.

 

Hij legde het allemaal uit in zijn boek Cryptonomicon, dat in 1999 werd gepubliceerd. De helft van het verhaal gaat over het creëren van een bitcoin-achtige valuta. De andere helft gaat over de uitdaging om het kraken van de enigma-code geheim te houden. Het betreft een code die teruggaat tot de Tweede Wereldoorlog. Zover reiken dus de wortels van bitcoin.

 

Als de Duitsers hadden ontdekt dat de geallieerden hun liefdesbrieven lazen, zouden ze de codering hebben veranderd. Dus de grote vraag waarmee de slimste geallieerde wiskundigen van die tijd werden geconfronteerd, was in hoeverre ze de code in hun voordeel konden gebruiken zonder de Duitsers te doen beseffen dat deze gekraakt was. Op welk punt zouden de Duitse wiskundigen erachter komen dat er statistisch gezien gewoon te veel mis ging voor de Wehrmacht?

 

Er waren twee manieren om ervoor te zorgen dat de Duitsers het vertrouwen behielden in hun oorlogsmachine. Een daarvan is het verminderen van de hoeveelheid intelligentie waarop wordt gereageerd. Met andere woorden: sommige informatie werd bewust ongebruikt gelaten.

 

Laat de U-Boots wat schepen tot zinken brengen, maar niet de belangrijke – dat soort dingen overwegingen werd in acht genomen. Maar er was ook een andere manier. Cryptonomicon volgde de activiteiten van een denk tank van soldaten die met terugwerkende kracht plausibele verklaringen creëerden over de manier waarop de geallieerden successen behaalden, zonder dat de argwaan van het Hitleriaans Berlijn werd gewekt. Verklaringen die niet te maken hadden met het kraken van Enigma.

 

Bijvoorbeeld wanneer een schip dat zwaar water vervoert naar onderzoeksfaciliteiten voor kernbommen in Noorwegen tot zinken werd gebracht bij het verlaten van een Italiaanse haven, waardoor Hitlers onderzoek naar de bom maanden zou worden vertraagd, zouden de Duitsers zich kunnen afvragen hoe de Britten hadden geweten dat ze dat specifieke schip tot zinken moesten brengen.

 

Het echte antwoord was uiteraard dat de geallieerden Enigma hadden gekraakt en de berichten hadden gelezen waaruit bleek dat de lading van het schip cruciaal was. Maar de plausibele post-hoc verklaring betrof een goed gecamoufleerde observatiepost die uitkeek op de Italiaanse haven waar het zware water werd geladen.

 

De Duitse soldaten ontdekten deze buitenpost kort na het zinken van het schip. Maar ook de geallieerde soldaten creëerden deze buitenpost pas na het zinken, kwestie van een rookgordijn op trekken voor de vijand. Toch moesten de geallieerden de Duitsers ervan overtuigen dat ze altijd al op die observatiepost waren geweest en de ontwikkelingen persoonlijk hadden gadegeslagen.

 

Dus de mogelijkheid dat hun codes werden gekraakt, kwam zelfs niet bij de nazi’s op. Ze hadden een andere verklaring voor het kelderen van het schip en die verklaring leek de logica zelf. De geallieerde soldaten moesten de Duitsers natuurlijk laten denken dat de waarnemers er al maanden waren. En laten we zeggen dat ze daar veel moeite voor hebben moeten doen. Maar wat heeft dit verhaal uit de tweede wereldoorlog met bitcoin te maken?

 

Hoe zat het met bitcoin in 1999?

 

Het plot uit de jaren 40 moet los worden gezien van de andere helft van het boek, dat zich afspeelt in de moderne tijd. Die helft is overigens ook interessant omdat de moderne setting draait om het creëren van een bitcoin-achtige valuta. De noodzaak, de methodologie en nog veel meer worden zorgvuldig uitgelegd aan de leek in het verhaal als onderdeel van de plot.

 

Op het einde botsen de twee verhalen in het boek, die slechts indirect met elkaar in verband stonden, op spectaculaire wijze met elkaar. Een moment waarop Japans oorlogsgoud en cryptocurrency samen de wereld veranderen. Net zoals Stephenson de creatie van bitcoin voorzag en hoe deze in 1999 zou worden gecreëerd, lijkt het ook dat hij de uiteindelijke evolutie van bitcoin voorzag. Eentje met een gouden backing.

 

Het revolutionaire van bitcoin gaat eigenlijk over het bewijs van eigendom van iets. Als dat iets niet zomaar een willekeurige creatie is zoals bitcoin, maar bijvoorbeeld een stuk echt goud, dan kunnen we het geld van de toekomst en het geld van het verleden combineren om de monetaire revolutie waar we van dromen waar te maken.

 

Wat is dan de clou van het verhaal? Ten eerste moet je Cryptonomicon van Neal Stephenson lezen – waarschijnlijk het beste boek dat ooit is geschreven. Ten tweede moet je begrijpen wat er gaande is in de cryptocurrency-wereld – een revolutie die het financiële establishment en het politieke establishment in één klap dreigt te ondermijnen.

 

Het “DeFi” -platform van Twitter oprichter Jack Dorsey

 

Het was een gemengde week voor de crypto’s met een combinatie van regelgevers die zich zorgen maakten over de cryptowereld, terwijl Jack Dorsey aankondigde dat hij een gedecentraliseerd financieringsplatform (DeFi) zal lanceren dat is gebouwd rond bitcoin. Jack Dorsey, de miljardair topman van Twitter, verklaarde ruim een week geleden dat zijn bedrijf voor mobiele betalingen Square een gedecentraliseerd financieringsproject (DeFi) gaat lanceren met behulp van bitcoin.

 

“Square creëert een nieuw bedrijf (en voegt zich daarmee bij Seller, Cash App en Tidal) gericht op het bouwen van een open ontwikkelaarsplatform met als enig doel het gemakkelijk te maken om niet-bewarende, zonder vereiste toestemming en gedecentraliseerde financiële diensten te creëren”, zei Dorsey op Twitter.

 

Het nieuws is theoretisch een overwinning voor bitcoin. Gedecentraliseerde financiën – de op blockchain gebaseerde vorm van financiën die tussenpersonen elimineert – is tot nu toe meestal geassocieerd met cryptocurrency ether. Maar het blijft onduidelijk wat het exacte aanbod van het bedrijf zou zijn en hoe het project te gelde kan worden gemaakt. Naast andere fijnere details die nog moeten worden bevestigd, is het project ook niet genoemd.

 

Het VK zal £ 11 miljoen uitgeven om jongere investeerders te waarschuwen voor de risico’s van crypto

 

De Financial Conduct Authority – de Britse toezichthouder die toezicht houdt op financiële diensten – heeft donderdag aangekondigd dat het £ 11 miljoen zou besteden aan een campagne om jonge investeerders voor te lichten over de risico’s en enorme verliezen die ze kunnen oplopen als ze in cryptocurrencies beleggen.

 

Onderzoek uitgevoerd door Interactive waarvan de resultaten eerder deze maand werden gepubliceerd toont aan dat 45% van de eerste investering van jonge investeerders in cryptocurrencies werd gedaan. Crypto’s zijn dus enorm populair bij de jongeren.

 

“Dit is een categorie consumenten waarmee we niet gewend zijn om te gaan – 18- tot 30-jarigen worden eerder aangetrokken door sociale media. Daarom creëren we een digitale marketingcampagne van £ 11 miljoen om hen te waarschuwen voor de risico’s’”, zei Nikhil Rathio, chief executive van de FCA donderdag in het webinar Our Role and Business Plan van FCA.

 

De aankondiging komt omdat centrale banken over de hele wereld zich steeds meer zorgen maken over de opkomst van cryptocurrencies. Veel centrale banken haasten zich om digitale valuta’s via centrale banken (CBDC’s) te bouwen, dus het is onwaarschijnlijk dat ze concurrentie willen.

 

China heeft met name een harde houding aangenomen ten aanzien van cryptocurrencies en eerder verbood dit cryptocurrency mining in het land en de financiële instellingen van het land kregen een verbod om deel te nemen aan de cryptoruimte.

 

Maar de gevaren voor crypto’s moeten volgens de Britse overheden niet overdreven worden. De vice-gouverneur van de Bank of England Jon Cunliffe zei eerder deze week tegen CNBC dat cryptocurrencies niet groot genoeg zijn om een ​​systematisch risico voor de financiële stabiliteit te vormen.

 

“Er duiken weliswaar af en toe problemen op met de bescherming van beleggers. Want bitcoin & co zijn en blijven speculatieve activa’, zegt Cunliffe. “Maar ze zijn niet van de omvang dat ze een risico voor de financiële stabiliteit zouden veroorzaken, en ze zijn niet diep verbonden met het bestaande financiële systeem.” Van een Brits verbod op crypto’s is dus zeker geen sprake.

 

Dogecoin-maker Jackson Palmer gebruikt cryptocurrencies

 

Cryptocurrencies kwamen even onder vuur te liggen, door niemand minder dan de mede-oprichter van een van de meest succesvolle cryptocurrencies. Jackson Palmer, die in 2013 de meme cryptocurrency dogecoin creëerde, zei woensdag op Twitter: “Na jaren van studie, geloof ik dat cryptocurrency een inherent rechtse, hyperkapitalistische technologie is die voornamelijk is gebouwd om de rijkdom van zijn voorstanders te vergroten door middel van een combinatie van belastingontwijking, verminderd regelgevend toezicht en kunstmatig afgedwongen schaarste.”

 

Hij maakte ook een aantal andere vernietigende opmerkingen, waaronder dat cryptocurrencies ertoe leiden dat de rijken rijker worden, terwijl kwetsbare investeerders de dupe worden om erbij betrokken te raken. Palmer zei ook dat hij geen plannen heeft om terug te keren naar crypto. Hoewel dogecoin als een grap begon, is het project vele andere projecten waard die als “serieuzer” worden beschouwd.

 

Dogecoin is het afgelopen jaar met meer dan 5.000% gestegen en overtreft de groei in ’s werelds twee grootste cryptocurrencies – bitcoin en ether – qua marktkapitalisatie. Hoe dan ook valt de opmars van de crypto’s niet te stuiten.

 

De koers van bitcoin houdt voorlopig stand rond$ 30.000, ondanks een tijdelijke terugval onder dat niveau. Volgens sommige analisten kan dit niveau als een uitvalsbasis voor een volgende stijgingsfase worden beschouwd. De kansen op een instorting van de koers van bitcoin en de andere crypto’s lijken bovendien klein.

 

Waarom Eric Wade van Crypto Capital verwacht dat de koersen van de crypto’s zullen blijven stijgen

 

Na de recente cryptocorrectie vragen veel mensen zich af of we op weg zijn naar een nieuwe grote crash van 80% of 90%, zoals die we in 2017 zagen. Maar Wade denkt dat de kaarten vandaag heel ander geschud liggen. Elke echt veelbelovende innovatie bestaat volgens hem uit twee delen. De eerste fase is wat Wade een ‘speculatieve razernij’ noemt.

 

Dit is wanneer een innovatie de harten en geesten van veel mensen raakt. En het drijft de prijzen torenhoog… ongeacht de fundamenten van de onderliggende business of technologie. Deze fase wordt grotendeels gedreven door de angst om iets te missen. Maar uiteindelijk crashen de prijzen.

 

Als je echter een echte innovatie hebt, komt die hoe dan ook terug en dat op een indrukwekkende manier. In de tweede fase is de hausse gebaseerd op reële inkomsten en inkomsten. Het wakkert de opwinding voor de technologie opnieuw aan en trekt een nieuwe golf van investeringen aan.

 

Het belangrijkste is echter dat die fundamentele hausse doorgaans leidt tot enorme, decennialange trends naarmate nieuwe technologieën voet aan de grond krijgen, echte bedrijven worden opgericht en fortuinen worden verdiend. Dat is wat we vandaag bij de crypto’s te zien krijgen.

 

Eric Wade zegt dat wat komen gaat nog groter is dan we tot dusver gezien hebben en kopers van crypto’s kunnen nog steeds enorme winsten realiseren.  Het is eigenlijk veel groter en belangrijker wat er gebeurt op de cryptomarkt dan wat er met de Nasdaq of S&P 500 gebeurt.

 

Sommige van ’s werelds grootste investeerders zitten bijna te kwijlen in afwachting van een grote correctie omdat deze crash een hele reeks kansen zal creëren. Wade vergelijkt de huidige situatie rond de crypto’s met wat er rond groene energie gebeurde.

 

De groene energieboom in 2006 en 2007 kwam gewoon te vroeg. Zonne- en windenergie waren nog lang niet in de buurt van massale acceptatie. Maar de speculanten gaven niet op en kregen uiteindelijk toch het gelijk aan hun kant.

 

De S&P Global Clean Energy Index verdrievoudigde voordat hij instortte, maar deze correctie bleek slechts van tijdelijke aard. Hernieuwbare energie is weer volop in opmars. Maar de sector gaat deze keer niet omhoog op basis van pure speculatie.

 

Hernieuwbare energie is nu kostenbesparend. Het wordt een groot deel van onze energieproductie. Daardoor is de index weer verdrievoudigd. Of denk aan internet…Eind jaren negentig dachten mensen dat internet de toekomst was. Dus boden ze de koers van elk aandeel met ‘dot com’ in de naam op tot belachelijke niveaus. Je weet hoe dit verhaal afliep.

 

De meeste beleggers verloren geld door de “speculatieve razernij” in 1999 en 2000. Maar al dat geld verdween niet toen de markt instortte. Internetbedrijven gebruikten dat kapitaal om echte bedrijven te creëren met inkomsten en ontwrichtende bedrijfsmodellen. Dat leidde tot de fundamentele hausse die technologieaandelen de afgelopen 20 jaar steeds hoger en hoger heeft gedreven.

 

Hetzelfde patroon geldt voor cryptocurrencies. In 2017 brachten beleggers bitcoin van in wezen $ 0 naar $ 20.000 voordat de prijzen instortten. Maar ze hadden geen ongelijk over het potentieel van de technologie. Ze waren gewoon te vroeg.

 

De “speculatieve razernij” bracht bitcoin naar $ 20.000, maar de “fundamentele boom” bracht het naar $ 60.000. De bitcoin-gekte in 2017 hielp kapitaal aan te trekken om de infrastructuur voor cryptocurrencies te ontwikkelen.

 

Welnu, als je gelooft in de ontwrichtende technologie die crypto’s vertegenwoordigen en je gelooft in de implicaties op lange termijn van deze technologie, dan is volatiliteit iets waar je gewoon aan moet wennen.

 

En de volatiliteit die we vandaag zien is zeker niet ongewoon…Zoals velen hebben opgemerkt, onderging bitcoin, toen het in 2017 zijn eerste grote piek had bereikt op $ 20.000, zes afzonderlijke correcties van 30% tot 40%.

 

Wanneer u een activum heeft dat zijn acceptatiegraad of meer per jaar verdubbelt – zoals bitcoin heeft gedaan sinds het is ontstaan – moet u volatiliteit verwachten. Maar het betekent niet dat de prijzen vanaf hier niet veel hoger kunnen gaan. De kans is dus groot dat we het laatste van bitcoin nog niet hebben gezien.

 

Harm van Wijk

www.beleggen.com

 

 

The post Analyse: Neal Stephenson voorzag in zijn boek Cryptonomicon de komst van bitcoin. Wat voorspelt dit boek over de toekomst van bitcoin?
appeared first on Biflatie.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!