Overheden hebben cryptocurrencies en de blockchain-industrie lang genegeerd, omdat het niet de moeite waard was om deze te reguleren. De sector bestond nog niet zo lang geleden immers nog niet eens. Maar in een paar jaar tijd is hier snel verandering in gekomen. Volgens Klaas Knot, de directeur van De Nederlandsche Bank (DNB), moet dit een wereldwijde inspanning zijn.

DNB-topman wil wereldwijde crypto regulatie

De topman is ook voorzitter van het Financial Stability Board (FSB), een belangrijke internationale beleidsmaker voor financiële dienstverleners. Namens deze organisatie sprak Knot afgelopen week op de jaarlijkse conferentie van de Asia Securities Industry & Financial Markets Association (ASIFMA).

Hij beschrijft de wereld van crypto in het algemeen als een achtbaan – dat geldt niet alleen voor de koersen van cryptocurrencies zelf, maar ook voor bedrijven in de sector. De voordelen van crypto kunnen alleen volledig tot hun recht komen als de sector goed en op consistente wijze wordt gereguleerd, aldus Knot. Als beleidsmakers wereldwijd houtsnijdende regels hanteren, kunnen problemen zoals die bij FTX worden voorkomen.

De sector staat volgens Knot op een keerpunt, wat wellicht slaat op de groeiende institutionele adoptie van de technologie en de bijbehorende activa. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor stablecoins, die regelmatig niet bepaald stabiel zijn gebleken. Daarom moeten overheden wel beginnen met constructieve regulatie. Daarbij benadrukt hij dat de sector misschien niet zo decentraal is als het lijkt.

Overheden stribbelen tegen omtrent crypto

Dit zijn geluiden die we de afgelopen paar jaar regelmatig hebben gehoord van overheden. Zo concludeerde het Amerikaanse Ministerie van Defensie in 2022 dat veel blockchains, waaronder Bitcoin (BTC), vaak helemaal niet zo decentraal zijn als je zou denken. Ook waarschuwen verschillende Amerikaanse politici al sinds de aanvallen van Hamas in Israël voor het gebruik van blockchains door terroristen, alhoewel dit discutabel is.

Ondertussen werken overheden ook aan constructieve regels – er wordt dus niet alleen maar geklaagd over cryptocurrencies en blockchain. Zo is in Europa de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) al een feit. Het laatste deel van dit regelpakket moet eind dit jaar in werking treden.

Het bericht Nederlandsche Bank: ‘crypto is een achtbaan, het heeft regels nodig’ verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!