Europa wordt sinds het ontstaan van de MiCA-wetgeving (Markets in Crypto-Assets) voornamelijk geprezen voor de constructieve regulatie van de crypto-industrie. Maar niet iedereen in Europa is even blij. Nederlandse crypto-bedrijven worden weggeconcurreerd, juist doordat de regulatie voor hen te duur is.

DNB te streng voor crypto industrie

Dat verklaart Patrick van der Meijde aan het AD. Hij is de voorzitter van de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL). Van deze belangenorganisatie zijn verschillende grote Nederlandse crypto-dienstverleners lid, waaronder Bitvavo, BTCDirect, Coinmerce en LiteBit.

Voor Litebit zal het lidmaatschap inmiddels aflopen, want de bearmarkt is dit bedrijf te veel geworden. Eind mei maakte LiteBit bekend de deuren te sluiten. Het noemde ‘ontwikkelingen op de markt’ als reden. Volgens het AD is ook regulatie hier een onderdeel van.

Want goede regulatie is duur. Crypto-bedrijven die zich richten op de Nederlandse markt moeten zich namelijk registreren bij De Nederlandsche Bank (DNB), die de markt in de gaten houdt en fraude probeert te voorkomen. Zo heeft het Binance vorig jaar beboet omdat het zich niet in Nederland geregistreerd had.

Maar bedrijven moeten ook betalen voor een registratie bij Nederlands centrale bank. Die kosten zijn volgens van der Meijde inmiddels ‘absurd hoog’ – in 2022 waren Nederlandse bedrijven 3 miljoen euro kwijt aan de juiste vergunningen. In 2020 was dit nog 1,9 miljoen euro. Veel Nederlandse bedrijven willen zich dus aan de wet houden, maar DNB speelt de kosten voor toezicht volgens de lobbyist simpelweg door naar de bedrijven die zich willen registreren.

De boetes die DNB in het verleden heeft uitgedeeld waren voornamelijk gericht op de grotere platformen in de industrie, die nota bene in het buitenland gevestigd zijn. Van der meijde noemt dat de boetes voor deze platformen schijntjes zijn. Ondertussen betalen de Nederlandse concurrenten zich blauw aan de kosten voor toezicht. “Klanten vertrekken [door de strenge identificatie-eisen] naar een buitenlandse aanbieder,” aldus van der Meijde.

Crypto Nederland klaagde DNB aan

Veel Nederlandse crypto-bedrijven zijn kleine bedrijven, start-ups en scale-ups. Voor hen zijn de kosten hoog,” verklaarde Dennis Post, crypto-adviseur bij het boekhoudbedrijf Ernst & Young (EY). Veel Nederlandse cryptobeurzen verdienen op het moment erg weinig doordat de prijzen zo laag liggen.

Daarom hebben elf Nederlandse crypto-bedrijven eind mei De Nederlandsche Bank aangeklaagd. De eisen zouden strenger zijn dan dat de wet vereist, waardoor het ook voor deze bedrijven niet meer te betalen is. Inmiddels zijn er maar 15 Nederlandse bedrijven over, schrijft Simon Lelieveldt op Twitter, waar hij uitgebreid de rechtszaak uiteen heeft gezet.

The post Analyse: Nederlandse bitcoin-bedrijven in de problemen door acties van DNB
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!