Er is een hoop aan het veranderen in de Europese crypto-industrie. Dat komt vooral door de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) en de DAC8-wetgeving.

Zo wordt de Nederlandse overheid een stuk strenger voor crypto-bedrijven. Crypto-bedrijven kunnen nu een vergunning aanvragen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Vergunningen voor Nederlandse crypto-bedrijven

In een persbericht schrijft de AFM dat bedrijven vanaf deze maandag (22 april) vergunningsaanvragen kunnen doen bij de toezichthouder. De Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) treedt pas vanaf 30 december 2024 officieel in werking. De AFM bevestigt dit, maar bedrijven kunnen zich hier wel al op voorbereiden. De toezichthouder streeft ernaar de vergunningen vanaf 30 december te laten ingaan, mits de aanvragen tijdig zijn ingediend.

Voor de bedrijven die al vóór 30 december 2024 actief waren, geldt een overgangstermijn. Zij moeten de vergunning vóór 30 juni 2025 hebben als ze crypto-investeringsproducten aan willen blijven bieden. Met een vergunning voor Crypto-Asset Service Provider (CASP) kunnen bedrijven overal in de EU hun diensten aanbieden.

Het is ook mogelijk om een zogenaamde notificatie aan te vragen, welke vergelijkbare eigenschappen als een vergunning heeft. Verder kun je als bedrijf een ‘pre-scan’ aanvragen, waarmee de aanvraag gemakkelijker voltooid kan worden en bovendien samen met de AFM kennis uit kunt wisselen.

Nederlandse overheid erg streng voor crypto

De AFM moet zich net als andere Nederlandse overheidslichamen houden aan MiCAR, die op Europees niveau ingevoerd zal worden. Het Nederlandse kabinet heeft eind vorig jaar de Europese versie van de wet goedgekeurd.

De AFM is niet de enige die wil dat crypto-bedrijven in Nederland onder toezicht staan. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat bedrijven zich registreren, alhoewel DNB niet vraagt om vergunningen, maar enkel om registraties. Vorig jaar was deze toezichthouder bron van grote kritiek omdat deze registraties torenhoge kosten met zich meebrengen.

De Nederlandse overheid is erg streng voor de crypto-sector. Niet alleen bedrijven worden namelijk onderworpen aan regulatie, hetzelfde geldt voor protocollen. Dat maakt het volgens critici erg lastig om aan de regels te voldoen.

Het bericht Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!