Oman, een land dat strikte islamitische principes en tradities naleeft, heeft zich begeven in de wereld van cryptocurrency-mining. Het land heeft een reeks investeringen aangekondigd die aanzienlijk bijdragen aan de band met crypto. Deze stap is in lijn met het plan van het land om zichzelf te positioneren als een digitale grootmacht in de zeer competitieve regio. De regering van Oman heeft bijna $800 miljoen aan investeringen aangekondigd die specifiek zijn toegewijd aan cryptocurrency-mining. Dit omvat een partnerschap van $300 miljoen met de Phoenix Group, een prominente entiteit met hoofdkantoor in Abu Dhabi.

Het partnerschap met de Phoenix Group heeft als doel de basis te leggen voor een crypto-mining faciliteit van 150 megawatt in samenwerking met Green Data City. Green Data City is een van de toonaangevende gelicentieerde crypto-mining bedrijven in Oman. De faciliteit zal naar verwachting al in 2024 operationeel zijn. Daarnaast heeft het land ook goedkeuring verleend voor een mining onderneming van $370 miljoen door Exahertz International. Volgens verschillende lokale rapporten is het plan van Exahertz om tegen oktober nog eens 15.000 machines toe te voegen om de operaties te verbeteren.

De investeringen vormen een belangrijke mijlpaal in de inspanningen van het land om de groei van zijn digitale economie te versnellen, aldus Hamoud al-Maawali, de Minister van Transport, Communicatie en Informatietechnologie van Oman.

De intrede van Oman in de crypto-wereld komt op een moment dat de hele regio crypto omarmt. Dit gebeurt echter ook te midden van een debat in de islamitische wereld over crypto en de legitimiteit van cryptocurrencies in de islam. De financiële principes van de islam, bepaald door de sharia-wetgeving, zijn bepalend voor de toelaatbaarheid of verbod op financiële instrumenten. Sommige islamitische geleerden hebben betoogd dat de speculatieve eigenschappen van cryptocurrencies ze ongeschikt maken voor moslims. Deze opvatting heeft geleid tot de uitvaardiging van verschillende fatwa’s (islamitische juridische uitspraken) door islamitische geleerden uit landen zoals Egypte, Turkije en Indonesië.

Er is echter ook een opvatting die gelooft dat cryptocurrencies, omdat ze vrij zijn van enige vorm van rente, als toelaatbaar kunnen worden geclassificeerd. Ze benadrukken ook de groeiende acceptatie van cryptocurrencies om hun argumenten verder te ondersteunen. Een voorbeeld van dit debat is te zien in het standpunt dat sommige geleerden innemen ten aanzien van Ethereum (ETH), waarbij wordt betoogd dat het is toegestaan. Niettemin heeft de Indonesische Raad van Geleerden, het hoogste orgaan van islamitische geleerden, verklaard dat alle cryptocurrencies verboden zijn.

Ondanks het voortdurende debat is het duidelijk dat moslimlanden cryptocurrencies op grote schaal hebben omarmd en tot de grootste adopteurs van crypto behoren in de afgelopen jaren. Een onderzoek uitgevoerd door Chainalysis in 2022 identificeerde de regio’s Midden-Oosten en Noord-Afrika als de snelst groeiende crypto markten. Bovendien behoren vier van de twintig landen in Chainalysis’s Crypto Adoption Index tot de moslimmeerderheid. Zij worden vergezeld door landen met een aanzienlijke moslimbevolking, zoals Nigeria.

Niettemin verschilt het regelgevingskader in deze landen sterk van elkaar. Aan de ene kant creëren landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een gastvrije en gunstige omgeving voor crypto bedrijven en enthousiastelingen. Aan de andere kant beperken landen zoals Turkije, hoewel ze cryptocurrency-handel toestaan, het gebruik van crypto in betalingen en door financiële tussenpersonen zoals banken.

Het bericht Oman omarmt crypto terwijl het debat over sharia-compatibiliteit voortduurt verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!