Een politiechef uit Moskou wordt beschuldigd van het accepteren van steekpenningen. De politiebaas zou een eenmalige transactie van honderden bitcoins (BTC) ontvangen hebben van een groep Russische hackers; de exacte groep hackers waarvoor hij was aangewezen om de bezittingen van te confisqueren. 

Vele miljoenen in bitcoin

De Russische krant Kommersant noemt het “een van de grootste Russische corruptie-strafzaken in de afgelopen jaren.” De verdachte Marat Tambiev, hoofd van het recherchedepartement, wordt ervan beschuldigd dat hij een steekpenning aannam van maar liefst 1.032 bitcoin, goed voor een bedrag van bijna $28 miljoen. De politie heeft een gedeelte van zijn fortuin bevroren, de rest volgt nog. De leden van de hackersgroep, die de agent heeft omgekocht, krijgen voorwaardelijke gevangenisstraffen van 2,5 tot 3,5 jaar.

De krant meldt dat de rechtbank van Nikulinsky in Moskou vandaag de zaak onder de loep neemt. Procureur-generaal Anatoly Razinkin klaagt de politiechef aan voor corruptie en omkoping en wil de resterende activa zo snel mogelijk geconfisqueerd hebben. De politieman ontving de steekpenning van de hackersgroep Infraud Organization Mark. Tambiev was de hackersgroep aan het onderzoeken omdat ze verdacht werden belasting te ontduiken.

Russisch record

Volgens de krant is het bedrag van de steekpenning een Russisch record. Met een totale waarde van 1,6 miljard Russische roebel overstijgt het iedere voormalige geconfisqueerde steekpenning. Een van de weinigen die in de buurt komt is Dmitry Zakharchenko. Hij werd ooit schuldig bevonden aan het aannemen van steekpenningen voor een totaalbedrag van 1,4 miljard roebel. Echter was dit over een periode van 10 jaar en niet in één keer zoals hier het geval was. 

Volgens de krant stuitte de politie op de bizarre hoeveelheid bitcoins toen ze een huiszoeking pleegden. Tijdens de huiszoeking vonden de agenten een Apple Macbook Pro. Maanden later werd de Macbook, ironisch genoeg, gehackt waardoor ze op de meer dan 1.000 bitcoins stuitten. De bitcoins werden bewaard onder een mapje genaamd ‘pensioen’. De politieagent leek van plan te zijn de bitcoins achterwege te houden om te bewaren voor de toekomst. Ten tijde van de vondst leefde het gezin van de politieagent namelijk op één salaris en hadden ze geen dure eigendommen en weinig spaargeld. 

Tambiev pleit onschuldig

De nu voormalig politieagent pleit volgens de krant onschuldig. De geconfisqueerde bitcoins zijn overgemaakt naar een crypto wallet in bezit van de overheid. De key daarvan is bij het bewijsmateriaal gevoegd. Tambiev heeft zelf het departement waar hij werkte aangeklaagd. Hij zou namelijk al ontslagen zijn voordat de rechter hem schuldig heeft verklaard.

In die rechtszaak eiste hij zijn functie terug en verzocht hij dat zijn afwezige tijd als als ‘gedwongen verzuim’ wordt gekarakteriseerd. De rechtszaak is al afgewezen, omdat zijn ontslag als rechtmatig wordt gezien. Hij zou namelijk zijn afgelegde eed als agent hebben verbroken.

The post Analyse: Politiechef omgekocht met bitcoin in “grootste corruptiezaak in jaren”
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!