Het sentiment onder investeerders bereikt volgens de CNN Fear & Greed Index een kookpunt met een score van 79/100. Vanaf een score van 75 kwalificeert CNN het sentiment als “extreem hebzuchtig” en meestal is dat geen goed teken voor de markt. Wat je vaak ziet is dat de markt het moeilijk krijgt op het moment dat het sentiment een piek bereikt.

Bitcoin blijft vooralsnog stabiel met de huidige koers van 30.800 dollar, maar lijkt moeite te hebben om de koers van 31.000 dollar definitief te doorbreken.

Hoe staan we ervoor?

In de media spreekt men op verschillende plekken al voorzichtig over de “start van een nieuwe bullmarkt.” Dat lijkt mij op dit moment wat voorbarig en juist op die momenten kan het lonen om extra voorzichtig te zijn. De markt geeft nu in ieder geval aan dat ze zich helemaal geen zorgen meer maken over de macro-economische ontwikkelingen, die nog altijd niet in het voordeel zijn van risico-assets.

We moeten echter niet vergeten dat de Federal Reserve de afgelopen 15 maanden de rente tienmaal verhoogde van 0,25 naar de huidige range van 5,00 – 5,25 procent. Zeker als je bedenkt dat we uit een situatie komen waarin de rente gedurende een periode van tien jaar rond het nulpunt stond.

Meestal duurt het 12 maanden of langer voordat een economie de volledige impact van de renteverhogingen van een centrale bank voelt. Wat dat betreft lijkt het erop dat de markt zichzelf te rijk rekent en kunnen kleine tegenvallers de koersen een flinke tik omlaag geven.

De Amerikaanse arbeidsmarkt is nog altijd sterk en de economische groei blijft stabiel, maar de vraag is hoe lang dat nog het geval zal zijn. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de problemen beginnen en dan moeten we nog maar zien hoe de markt reageert.

Een tijdlijn voor bitcoin

Voor nu lijkt het voornaamste bullish sentiment voor bitcoin te bestaan rondom de ETF-aanvraag van BlackRock. Het is echter nog geen uitgemaakte zaak dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) dat beleggingsproduct zomaar goedkeurt. In het verleden zijn ze immers niet al te vriendelijk geweest over crypto.

Persoonlijk acht ik de huidige macro-economische omstandigheden, met name in combinatie met het extreem positieve sentiment op de markt, een gevaarlijke cocktail. De kerninflatie tikt nog altijd binnen op 5,3 procent in de Verenigde Staten en is een stuk plakkeriger dan verwacht.

Dat maakt dat de Federal Reserve de rente waarschijnlijk nog relatief lang op dit verhoogde niveau houdt. Mijn basis-scenario voor 2023 is dat we in de tweede helft van het jaar richting een recessie afglijden en dat de Federal Reserve vervolgens in 2024 moet beginnen met het verlagen van de rente.

Om die reden blijf ik nu nog zoveel mogelijk aan de zijlijn en wil ik wachten op eventuele koersdalingen als gevolg van de start van die recessie. Zodra de Federal Reserve begint met het verlagen van de rente en de Bitcoin Halving van april 2024 dichterbij is, zal ik weer nadenken over het vergroten van mijn posities in risico-assets.

The post Analyse: Sentiment op financiële markt is extreem positief, maar is dit terecht?
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!