Eén van de grootste kritiekpunten van cryptocurrencies is dat ze zó volatiel zijn dat ze niet altijd handig zijn als betaalmiddel. Zelfs voor de grootste cryptocurrency, bitcoin (BTC), geldt dit regelmatig. Maar stablecoins lossen dit op. Bitcoin-liefhebbers kunnen binnenkort een argument extra gebruiken voor hun pleidooien, want binnenkort moet de Bitcoin-blockchain overweg kunnen met deze stabiele betaalmiddelen.

Bitcoin blijft zicht ontwikkelen

Als je aan de Bitcoin-blockchain denkt, dan denk je vermoedelijk vooral en misschien zelfs alleen maar aan bitcoin. Het netwerk was in eerste instantie namelijk bedoeld om een zo veilig mogelijke thuishaven te zijn voor de grootste cryptocurrency. Veel mensen zien BTC als een soort digitaal goud en als datgene wat zijn waarde vasthoudt als fiat-valuta in waarde dalen. Daarom vinden veel ontwikkelaars het tot op de dag van vandaag belangrijk dat Bitcoin ‘puur’ blijft en zich alleen richt op het verwerken van BTC-transacties.

Toch wordt het netwerk inmiddels gebruikt voor veel meer dan alleen bitcoin-transacties. Zo vind je tegenwoordig NFT’s en altcoins op de Bitcoin-blockchain, bijvoorbeeld via de Ordinals-, BRC-20- en Runes-protocollen. Lightning Labs is één van de meest prominente partijen die bezig is met het toevoegen van functies aan Bitcoin.

Denk daarbij aan Lightning Network, waarmee je sneller en goedkoper transacties kunt doen op de Bitcoin-blockchain. Dat is handig voor iedereen, maar zeker voor bijvoorbeeld verkopers. Met Taproot Assets kun je activa anders dan BTC zelf uitgeven op de Bitcoin-blockchain.

Snel stablecoins op Bitcoin blockchain

Lightning Labs onthulde een jaar geleden Taproot Assets, dat ook gebruikt kan worden voor het uitgeven van stablecoins. Beschikbaar voor het grote publiek is het nog niet, maar daar moet snel verandering in komen. Lightning Labs-CEO en -medeoprichter Elizabeth Stark verklaarde volgens Cointelegraph op de Crypto and Digital Assets Summit in Londen dat dit binnenkort mogelijk zal zijn. Een exacte datum noemde ze helaas niet.

Verder verduidelijkte ze de rol van Lightning Labs in dit project; de ontwikkelaar maakt namelijk de infrastructuur, niet de stablecoins. Dat is aan derde partijen.

In ieder geval is ze enthousiast over het project, want stablecoins zijn sinds de coronapandemie hard in populariteit gegroeid. Met name in opkomende markten zijn deze tokens populair, want daar is de inflatie het hoogst. Sommige landen kampen zelfs met nieuwe golven van hyperinflatie.

Stark denkt dat stablecoins op Lightning Network het beste zullen werken, want de transactiekosten op het layer-2-netwerk liggen erg laag.

“Visa rekent transactiecommissies van 1% of [soms] zelfs meer dan 3%, maar op [Lightning Network] is dat dramatisch minder, soms zelfs minder dan een dollarcent.”

Als het aan Stark ligt, kan Visa het dus moeilijk krijgen. Toch vindt Visa zelf dat het nog wel meevalt. Bijna al het handelsvolume van stablecoins is volgens de betalingengigant namelijk nep.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Het bericht ‘Stabiele munten op het bitcoin netwerk binnenkort werkelijkheid’ verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!