Op vrijdag werd bekend dat De Nederlandsche Bank (DNB) de Volksbank vermoedelijk een boete zal geven omdat de bank de witwaswet zou hebben overtreden. De maatregelen van de bank om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan waren volgens de DNB niet sterk genoeg.

De Nederlandse centrale bank is de afgelopen tijd druk geweest met het uitdelen van rekeningen. Volgens sommigen is dit alleen maar goed, maar er is ook een schaduwzijde.

“Bestraffing banken door DNB niet effectief”

Banken worden tegenwoordig zeer streng gereguleerd, ook als het gaat om het overzien van geldstromen. Maar als het aan De Nederlandsche Bank ligt, dan zijn de veiligheidsmaatregelen nog niet goed genoeg. Dat is immers de reden waarom De Volksbank en eerder ook al ING en Rabobank boetes hebben gekregen. Of De Volksbank de boete uiteindelijk echt zal krijgen en hoe hoog deze komt te liggen moet nog worden bepaald.

Arnoud Boot, hoogleraar Ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam, uit zijn kritiek aan BNR. Hij vindt het belangrijk dat banken deze boetes krijgen. Want ook criminelen hebben als puntje bij paaltje komt een betaalrekening nodig. Slechte witwascontroles bij banken stellen criminelen hiertoe in staat. Banken hebben dus een soort verplichting om goed op te letten, vindt Boot.

Maar er is ook een andere kant van het verhaal. De toezichthouder pakt banken nu namelijk individueel aan en doet dat met harde hand. De Volksbank, die nota bene staatseigendom is, loopt nu het risico op een strafrechtelijke veroordeling en riskeert dus meer dan een boete. De media ziet namelijk dat de bestuurders zijn aangeklaagd, wat de indruk wekt dat zij fout zitten.

In plaats daarvan zouden beleidsmakers een collectieve aanpak moeten hanteren. Zo zou het hele probleem veel beter opgelost kunnen worden. Bij het surveilleren van transacties komt immers een hoop kijken, en iedere bank doet het net even anders.

Nederlandse centrale bank erg streng

Het is niet de eerste keer dat De Nederlandsche Bank in het nieuws is omdat het erg streng is tegen bedrijven. Zo heeft het vorig jaar Binance een grote boete opgelegd omdat de cryptobeurs zijn diensten aanbood aan Nederlanders, ondanks dat het bedrijf hier geregistreerd was. Begin dit jaar kreeg Coinbase exact dezelfde boete van eveneens 3,3 miljoen euro.

Ook zit de Nederlandse branche van crypto exchanges in de knel. Belangenorganisatie Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) verwijt DNB van het rekenen van te hoge licentiekosten. De beleidsmaker rekent deze om de markt te kunnen reguleren, maar veel Nederlandse cryptobeurzen zijn niet zo groot als hun internationale tegenhangers en zijn hierdoor niet altijd goed in staat om de kosten te absorberen.

The post Analyse: Streng toezicht van De Nederlandsche Bank: effectief of overdreven?
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!